Σε μπράντεφερ μεταξύ Μητσοτάκη - Κασσελάκη εξελίσσεται το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών
Σε μπράντεφερ μεταξύ Μητσοτάκη - Κασσελάκη εξελίσσεται το θέμα

Προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο ως προς το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, καθώς πριν το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση και να εξηγηθούν στην κοινωνία βασικές παράμετροι της ρύθμισης. Αυτό προτίθεται, λοιπόν, να κάνει ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα, με συνέντευξη που θα παραχωρήσει αύριο Τετάρτη στην ΕΡΤ, όπου και θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος δια μακρόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας. Όπως εξηγούν, όμως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω ρύθμιση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ήδη ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν έχουν παιδιά, τα οποία, όμως, είναι «στον αέρα» αν συμβεί κάτι στον βιολογικό τους γονέα, καθώς ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας του.

Σημειωτέον, το δικαίωμα της υιοθεσίας σε έναν μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλείδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές.

Υπό αυτό το πρίσμα, με βάση το νομοσχέδιο, ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.

«Το Σύνταγμά μας λέει ότι έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Μιλάμε για το αν ένα παιδί που μεγαλώνει από ομόφυλους γονείς έχει ίσα δικαιώματα με ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ετερόφυλη οικογένεια», ανέφερε χθες επί του θέματος, τασσόμενη υπέρ της ρύθμισης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη (Open). «Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα», υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (Real News).

«Όχι» στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια τέτοια μορφή, σημειωτέον, είναι η παρένθετη μητρότητα, υπέρ της οποίας είχε εκφραστεί στη συνέντευξή του στους “Πρωταγωνιστές” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε πει ότι θα ήθελε να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο δύο αγόρια με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακ Μπεθ. Σημειωτέον, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αν εκεί επιτρέπονται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία.

Ο εισηγητής και οι βουλευτές

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί το επόμενο διάστημα να δώσει απαντήσεις και για το αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, όχι τόσο για τους βουλευτές της ΝΔ, όσο για τους υπουργούς της κυβέρνησης, όταν το νομοσχέδιο πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, αν και τον ρόλο αυτό επιθυμούσε όταν ήταν ακόμα απλώς βουλευτής Επικρατείας η νέα υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση, πάντως, θα υπάρξει μια ομάδα υπουργών και βουλευτών της ΝΔ που θα βγει μπροστά με τοποθετήσεις στα ΜΜΕ και τα social media για να υπεραμυνθεί της ρύθμισης, αλλά και να την επεξηγήσει, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνουν σύγχυση στους πολίτες ως προς βασικές παραμέτρους της.

Σε αυτό την ομάδα υπουργών και συνεργατών του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Υπάρχουν επίσης μια σειρά υπουργών που έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Λίνα Μενδώνη, η Νίκη Κεραμέως και η Δόμνα Μιχαηλίδου. Συν τω χρόνω, σε αυτή την ομάδα θα προστεθούν και άλλοι υπουργοί, όπως π.χ. ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ με σαφήνεια είχε τοποθετηθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Όπως είχε προαναγγείλει, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου με θέμα της την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, την Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας.

Η πρόταση έχει 16 επιμέρους άρθρα και την υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στην Αιτιολογική Έκθεση της Πρόταση Νόμου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

► Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως υπενθυμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Ψήφισμα της 14ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ήδη μια ειδική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ για την περίοδο 2020-2025, για τη μετατροπή της σε μια πραγματική «Ένωση ισότητας».

► Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ανάγκη να τεθούν ως πρόταγμα και πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα για τις δημοκρατικές, τις κοινωνικά φιλελεύθερες και προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη.

► Ήδη, κατά την περίοδο 2015 – 2019 στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μια σειρά από μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις.

1το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς όπως προβλεπόταν και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, (ν. 4356/2015),

2η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017),

3το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια (ν. 4538/2018) αποτέλεσαν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα.