Του Φραγκίσμου Παρασύρη
«Ο ηλεκτρικός χώρος της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης έχει ήδη διαμοιραστεί. Είναι αγαθό «εν ανεπαρκεία», ενώ ο δημόσιος χαρακτήρας του έχει οριστικά μεταβληθεί με επιλογή της κυβέρνησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια, όπως αποτυπώνεται σε σειρά νόμων, τροπολογιών και υπουργικών αποφάσεων από το 2021 και έπειτα.
Επί της ουσίας, δεν υπάρχει ενεργειακός χώρος για τους Κρητικούς, κι αυτή είναι μια επιλογή της Κυβέρνησης, που στο όνομα της ταχύτητας για επίτευξη των στόχων μοίρασε το χώρο στους μεγάλους παίχτες, εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών. Αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωσε «η κατάσταση δύσκολα μπορεί να αλλάξει και αυτό μόνο με την παρέμβαση και αντίδραση των τοπικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης για τη «δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη», η οποία διοργανώθηκε από τη ΜΙΝΩΑ Ενεργειακή Κοινότητα, την Περιφέρεια Κρήτης και τη συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Επικρίνοντας τους υπερφιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ, όπως αυτό καταρτίστηκε και υλοποιείται από την κυβέρνηση, ο Φραγκίσκος Παρασύρης τόνισε ότι η Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση αφορά ταυτόχρονα σε ένα «πείραμα» ανθρώπινο, καθώς καλείται να αντιστρέψει τους επιβαρυντικούς παράγοντες για το κλίμα και το περιβάλλον. Ένα πασιφιστικό πείραμα με δεδομένο το γεγονός ότι εξελίσσεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες και η εφαρμογή του επηρεάζεται από κρίσεις, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και φυσικά για ένα οικονομικό και κοινωνικό «πείραμα», καθώς θα κρίνει τελικά την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, την αντιστροφή της κατάστασης της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της αγοράς ενέργειας και βεβαίως θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο η πράσινη μετάβαση θα ωφελήσει την κοινωνία, μέσα από τη μετατροπή των καταναλωτών σε αυτοπαραγωγούς ενέργειας, αλλά και μέσα από την είσοδο στην αγορά ενέργειας και στα δικαιώματα του ηλεκτρικού χώρου, οντοτήτων όπως η Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι σύλλογοι των αγροτών και οι μεμονωμένοι παραγωγοί.
Για τον ηλεκτρικό χώρο στην Κρήτη, ο βουλευτής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχει συντελεστεί μια κατάφορη αδικία εις βάρος του νησιού, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν 3.325MW, ύστερα από την Υπουργική Απόφαση του 2021, μεταξύ αυτών τα 1.000MW του καλωδίου, τα 120MW για τα υβριδικά, τα 400MW για την κατηγορία 11Β με μπαταρία, τα 80MW για τα 400άρια φωτοβολταϊκά, τη δέσμευση για τα θαλάσσια αιολικά 1725ΜW μακροπρόθεσμα. Επομένως, τα περιθώρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αφού ώριμα έργα σε αναμονή των όρων σύνδεσης δεν αφήνουν κενό ηλεκτρικό χώρο για ενεργειακές κοινότητες ή άλλα παρόμοια σχήματα. Η κυβέρνηση παραπέμπει μονίμως στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί, και θα μετατρέψει τις ενεργειακές κοινότητες από παραγωγούς ενέργειας σε προνομιακούς καταναλωτές. Μέχρι εκεί φτάνει το όραμα του Υπουργείου για τις ενεργειακές κοινότητες.
«Πρόκειται για μια κυβερνητική αποτυχία στη βάση του ενεργειακού σχεδιασμού. Αν αναλογιστούμε ότι από τις 25 Μαρτίου η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η τιμή είναι στο 0, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το έλλειμα σχεδιασμού κυρίως για την αποθήκευση ενέργειας, στενεύει τα περιθώρια για την εμβάθυνση της ενεργειακής δημοκρατίας. Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τονίζουμε ότι το Υπουργείο Ενέργειας διαμοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο της Κρήτης και της Ελλάδας σε μεγάλους παίχτες, αποστερώντας από τους πολίτες την πρόσβαση σε ένα αγαθό, που θα έπρεπε να διαμοιράζεται με όρους διαφάνειας, εξαντλητικής διαβούλευσης και μεγιστοποίησης του κοινωνικού οφέλους. Η βούλησή μας για την στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι δεδομένη και πάνω σε αυτή συγχαίρουμε όλα τα στελέχη της ΜΙΝΩΑ Ενεργειακής για τη δουλειά που παράγουν και την προσπάθεια που καταβάλλουν», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης.