Ο κ. Τσίπρας χθες στα καμένα

Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις πυρκαγιές! Η επανεμφάνιση Τσίπρα μάλιστα στο μέτωπο καθόλου δεν… βοήθησε να… πέσουν οι τόνοι! «Περιορισμένη» βρήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καταστροφή στην ανατολική Αττική από την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι επί τέσσερις ημέρες, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καταπράσινου δάσους και προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες κατοικίες. Αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και δήλωσε επανειλημμένως ευγνώμων για την προσπάθειά τους, ανακοίνωσε πως «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση που είδε από ψηλά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Τώρα θα πάμε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, για να δούμε άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης. Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη.

Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτό έχει σημασία. Και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το λέω και στις κάμερες, το είπα και στους ίδιους: Ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες αυτές τις ημέρες, κατάφεραν να προστατέψουν τον δασικό πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών, εδώ στην ευρύτερη περιοχή».

Ο καβγάς Η ΝΔ απάντησε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, ο κ.Μητσοτάκης πρότεινει συγκεκριμένα μέτρα κι εκεί αρχισε ο…καβγάς! «Καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα» εύχεται με μεγάλη δόση ειρωνείας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί ότι επιχείρησε να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, με αφορμή τις πυρκαγιές, που έπληξαν τη χώρα μας για πάνω από τρία 24ωρα.

Συγκεκριμένα τον κατηγορεί ότι εγκαλούσε την κυβέρνηση για ολιγωρία από κάποια παραλία των Χανίων και αποφάσισε για λόγους επικοινωνιακούς να επισκεφτεί αιφνιδιαστικά το Κέντρο Επιχειρήσεων, ακύρωσε όμως όταν συνειδητοποίησε ότι εκεί βρίσκεται ήδη ο κ. Τόσκας όπως και ο κ. Τζανακόπουλος. Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού για τις δηλώσεις Μητσοτάκη: «Τέσσερα μερόνυχτα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρίσκεται στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε την κυβέρνηση για δήθεν ολιγωρία από παραλία των Χανίων. Σήμερα, αποφάσισε να διακόψει τις διακοπές του για να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού. Ακύρωσε όμως όλη την επίσκεψή του μόλις συνειδητοποίησε ότι εκεί βρίσκονταν ήδη από τις πρωινές ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κίνησή του αυτή επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να στήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου. Του συνιστούμε καλή επιστροφή στην ξαπλώστρα του». Τι είχε πει ο Κυρ. Μητσοτάκης “6 προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών: Το χρονικό διάστημα 2007 – 2009 ήμουν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.

Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας. Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών. Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.

Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες – και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές – έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30. Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής.

Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική. Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών. Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση.

Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε – κατά το δυνατόν – το καταστροφικό τους έργο. Πολύ περιληπτικά αναφέρω κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών: – Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη.

Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα. – Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα. – Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος.

Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές. – Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.

Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014. – Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας. – Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν.

Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος. Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα. Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση. Αυτονοήτως αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Με αυτή την αφορμή, θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω απο καρδιάς όλους όσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Οι ευχαριστίες μου είναι ειλικρινείς.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες». ΤΟ ΠΑΣΟΚ Την… εξαφάνιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σχεδόν 4 μέρες, που καιγόταν η μισή χώρα καυτηριάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Καλεί, δε, το Μέγαρο Μαξίμου να αναλάβει τη στοιχειώδη υποχρέωσή του, δηλαδή να αποζημιώσει τους πληγέντες και να λάβει μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη: «Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές, που μόνοι τους έδωσαν την μάχη με τις φλόγες. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όμως της Κυβέρνησης η αποζημίωση των πληγέντων και η μέριμνα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, που δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων. Αφού βέβαια έσβησε η φωτιά εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας εγκαταλείποντας το προσφιλές του Τwitter. Την ίδια στιγμή που οι Υπουργοί του ξεφουρνίζουν παραμύθια για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους.

Ούτε μια συγγνώμη όμως για τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, για την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ούτε καν αναζητήθηκαν οι ευθύνες των αρμοδίων. Όλα καλώς καμωμένα. Η υπεροψία και το θράσος περισσεύουν στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν, παρακολουθούν και δεν ξεχνούν». Το ΚΚΕ «Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις καταστροφικές πυρκαγιές» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση. «Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, τη Ζάκυνθο και το νομό Ηλείας, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις ευχαριστίες στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όλες αυτές τις μέρες, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.

Η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσω- πικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών. Το ματωμένο πλεόνασμα για το οποίο καμαρώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση διαμορφώνεται εκτός όλων των άλλων περικοπών και από τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού όσο και σε αυτό των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες.

Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης, που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές στη χώρα.

Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εξασφαλίσει τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα για να αποτρέψει την εκδήλωση νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα. Οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές, αλλά και σε όλη τη χώρα, χρειάζεται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και τις επόμενες ημέρες μπροστά στον κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

Το Ποτάμι Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις… περιορισμένες καταστροφές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ημερών στην Aττική. Σε ανάρτησή του στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις πυρκαγιές αποφύγαμε τα χειρότερα σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα. Τα ίδια & με την οικονομία. «Το μη χείρον βέλτιστον» αρκεί για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Μέτρα για τους πληγέντες

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που τρεις ημέρες κατέστρεψαν τα πάντα. Εκεί αποφασίστηκαν αποζημιώσεις, φοροελαφρύνσεις σε όσους επλήγησαν και μέτρα προστασίας των δασών αφού… καταστράφηκαν μετά τη 3ημερη πύρινη λαίλαπα. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, όπως σημειώνει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:
1. Η άμεση καταγραφή ζημιών. Ήδη από 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.
2. Αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες.
3. Αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές.
4. Φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
5. Άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα
6. Άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων).
7. Ενίσχυση της δασικής πολιτικής με προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας
8. Εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις
9. Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Σημειώνεται ότι θα υπάρξει μέριμνα για:
– Προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία.
– Για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία, Κήθυρα, κ.ά.) και τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος.

“Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τυχόν αυθαίρετα”

«Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για (να αντιμετωπίσουμε τις) προσπάθειες καταπάτησης του δάσους, που ξεκινούν πολλές φορές από πυρκαγιές. Και λαμβάνουμε άμεσα, αλλά και συνολικότερα μέτρα», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν παραθυράκια για αυθαίρετα». Σε σχέση με τη συνάφεια δασικών χαρτών και πυρκαγιών ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν αντιστοιχούν στις περιοχές που έχουμε πυρκαγιές. Παρά ταύτα οι πυρκαγιές δεν σταματούν τους δασικούς χάρτες.

Η περιοχή που έχει καεί, άμεσα με δικές μας εντολές αλλά και από τη νομοθεσία, κηρύσσεται ως περιοχή αναδασωτέα, δεν τροποποιείται η χρήση της και αυτό αποτυπώνεται και στον δασικό χάρτη. Η πρόκληση πυρκαγιάς δεν θα δημιουργήσει δικαιώματα για κάποιους επιτήδειους». Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «εργαζόμαστε ήδη για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, για πρόληψη των επιπτώσεων και για την αναγέννηση και αναδάσωση του δάσους. Η επόμενη μέρα μας ενδιαφέρει πολύ.

Είναι η πρόληψη των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια πυρκαγιά, είτε στα πλημμυρικά φαινόμενα και στη διάβρωση είτε στο φυσικό κεφάλαιο μιας περιοχής. Θα υποστηρίξουμε τη διαδικασία της αναγέννησης του δάσους και της αναδάσωσης και βέβαια θα σταματήσουμε τις ορέξεις οποιωνδήποτε μπορεί να ορέγονται την κοινή μας περιουσία, δηλαδή το δάσος». Ειδικότερα, σχετικά με τις αιτίες των πυρκαγιών και την πιθανότητα εμπρησμών, δήλωσε ότι «πολλές πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από φωτιά σε κλαδέματα και χόρτα και από χωματερές, που είναι μόνιμες εστίες ανάφλεξης, όπως και από κακόβουλη ανθρώπινη παρέμβαση και εμπρησμό».

Και συνέχισε, λέγοντας «υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες, που έχουν αναπτυχθεί στα όρια του δάσους ή και μέσα σε αυτό, που συντελούν στην εκδήλωση πυρκαγιάς. Όμως το ότι σε ένα 24ωρο ξεκίνησαν 91 πυρκαγιές στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 22 διαφορετικές εστίες στη Ζάκυνθο, κάνει ξεκάθαρο το ότι υπάρχει διαφορετική ανθρώπινη παρέμβαση και δεν είναι φυσική η διαδικασία». Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ, «θα γίνει πλήρης αξιολόγηση όλων των πορισμάτων που θα κάνει η Πυροσβεστική για να έχουμε πλήρη εικόνα όσον αφορά τα αίτια».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αυθαίρετα σε δάση – δασικές περιοχές ο αναπληρωτής υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν παραθυράκια για αυθαίρετα, όπως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υλοποιούμε τους δασικούς χάρτες, που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο πού είναι το δάσος, πού είναι η αγροτική περιοχή, πού είναι η πόλη και πού είναι η βιοτεχνία και η βιομηχανία. Έκαναν τα χατίρια στους κολλητούς τους και δεν αναρτούσαν Δασικούς Χάρτες για να υπάρχει ένα χάος και να εκμεταλλεύονται τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα έβαζαν ανάχωμα στην αναπτυξιακή δραστηριότητα. Τους ταίριαζε το χάος, γιατί στην αντάρα ο λύκος χαίρεται. Δεν θα υπάρχουν τέτοια περιθώρια, θέλουμε ισονομία, κανονικότητα και ξεκάθαρους ρόλους στην οικονομία και στην κοινωνία».

Αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Αποτελούν δηλώσεις από τις ξαπλώστρες. Είναι κατάντια να έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία την Ημέρα της Παναγίας έλεγε βόηθα Παναγιά να γίνει μια καταστροφή για να κάνουμε κι εμείς αντιπολίτευση, στείρα και μικροκομματική και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Δεν με εντυπωσιάζει το γεγονός, διότι και την περίοδο της διαπραγμάτευσης αυτό παρακαλούσαν. Να αποτύχει η χώρα για να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στις καρέκλες τους.

Αν ήθελαν να βοηθήσουν την Πυροσβεστική και την πυρόσβεση, ας ξεκινούσαν τα τελευταία 15 χρόνια τον προγραμματισμό για προμήθειες εναέριων μέσων, που δεν έκαναν, ή ας ψήφιζαν πριν από λίγους μήνες στη Βουλή την επίλυση του θέματος των συμβασιούχων πενταετών πυροσβεστών, που δεν την ψήφισαν. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να είναι ήσυχη η Αττική, να περιοριστούν τα μέτωπα και στην Ηλεία και στη Ζάκυνθο, να αξιολογήσουμε από αύριο την κατάσταση, έτσι ώστε και το δάσος να αναγεννηθεί και να μην ικανοποιηθούν οι ορέξεις οποιουδήποτε οικοπεδοφάγου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές: «Έχουμε την υποχρέωση να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές για να προλαμβάνονται τα φαινόμενα αυτά. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη των συντονιστικών οργάνων της πολιτικής προστασίας. Υπάρχουν πολλές αποκεντρωμένες ευθύνες για την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως είναι η δασική οδοποιία, τα πυροφυλάκεια, οι αντιπυρικές ζώνες, αλλά και δράσεις όπως η ανανέωση και η προστασία της δασικής βλάστησης.

Όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται ως εργαλεία πρόληψης. Όπως, επίσης, να έχουμε διαθέσιμες υδροφόρες, μηχανήματα έργου, να μην υπάρχουν περιφράξεις στην αγροτική και δασική οδοποιία. Αντιμετωπίσαμε συχνά προβλήματα, γιατί δεν είχαμε ελεύθερη πρόσβαση σε σημεία στα οποία έπρεπε να γίνει κατάσβεση». Καταλήγοντας ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Έχουμε αποδείξει με τους δασικούς χάρτες ότι πολιτικές και ανάγκες που ακούγαμε χρόνια τώρα υλοποιούνται. Ήρθε η ώρα να γίνουν κάποιες αλλαγές και μπορούμε να τις υλοποιήσουμε, γιατί τις θέλει η ελληνική κοινωνία. Όλοι είμαστε κατά των εμπρηστών και κατά των οικοπεδοφάγων. Όλοι θέλουν να σβήσει η πυρκαγιά και όχι να γίνεται πολιτική για τις εντυπώσεις. Και αυτό θα γίνει».

Συμβούλιο αρχηγών ζητά ο Λεβέντης

«Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν την ανατροπή των συνθηκών και των συνόρων και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν ένα θερμό επεισόδιο που θα προκαλέσουν την δημιουργία τετελεσμένων. Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή ενός υπουργού», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου. Η απραξία της κυβέρνησης μπορεί να μας φέρει ενώπιον δευτέρων Ιμίων», εκτιμά η Ένωση Κεντρώων.

 

Οι πυρκαγιές αλλάζουν τα πάντα στις περιοχές που έπληξαν

Δεν έχουν φανεί ακόμα οι πραγματικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Αττική. Μπορεί οι φωτιές να έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο για να αποκατασταθούν συνολικά οι καταστροφές θα χρειαστούν έως και τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Σύμφωνα με το δασολόγο – περιβαλλοντολόγο Γρηγόρη Βάρρα, ο οποίος μιλά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής θεωρείται βέβαια, όπως βέβαιες θεωρούνται και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο των κατοίκων των περιοχών που καταστράφηκαν από τις φλόγες.

«Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου» επισημαίνει ο περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος και προσθέτει ότι υπάρχουν μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις οποίες βεβαιώνεται ότι θάνατοι οφείλονται σε αιωρούμενα μικροσωματίδια. Διευκρινίζοντας ο ειδικός επιστήμονας αναφέρει ότι ως «μικροσωματίδια» δεν εννοούνται η κάπνα από τις φωτιές, αλλά τους ρύπους που απορροφώνται από τα δέντρα. Σημαντικές επιπτώσεις αναμένονται και στην ισορροπία της πανίδας, αφού αναμένεται ραγδαία αύξηση των κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων, με δεδομένο ότι τα σπουργίτια, τα κοτσύφια, τα περιστέρια κι άλλοι θηρευτές εντόμων δεν θα κατοικούν πλέον στις πληγείσες περιοχές.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα χρόνια. Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.

Στο μεταξύ, στα μέτρα, που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, εντάσσονται έργα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αποφασίστηκε επίσης η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις, ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμμένες εκτάσεις μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί, αφού διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για επέκταση των πυρκαγιών μέσω του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος». Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει και στην Κρήτη σε Καστέλι και Μούλια. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παρ’ όλα αυτά παραμένει υψηλός και σήμερα για την Κρήτη με όλους τους συναρμόδιους φορείς να εφυστούν την προσοχή πολιτών.