Μεγάλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στον χώρο της Υγείας μετά τα όσα εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη για την κατάργηση των αγροτικών γιατρών, τον επαναπατρισμό γιατρών από το εξωτερικό αλλά και τις αμοιβές τους.
Υποστηρίζουν ότι η νέα μισθολογική κλίμακα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με σκοπό να δώσει κίνητρα στους Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού να επαναπατριστούν, αλλά και στους γιατρούς υπαίθρου να γίνουν προσωπικοί γιατροί και να παραμένουν στο σύστημα, αναμένεται να προκαλέσουν «στρεβλώσεις» και να δημιουργήσουν ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων.
Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε κατάργηση του θεσμού του αγροτικού γιατρού, καθώς όλοι όσοι τελειώνουν την ιατρική σχολή, αντί για υπηρεσία υπαίθρου, θα γίνονται αυτόματα προσωπικοί γιατροί.
Ακόμη, εξήγγειλε διαφορετικούς μισθούς για όσους ειδικευόμενους γιατρούς επιλέξουν να ακολουθήσουν τις ειδικότητες του παθολόγου και του γενικού γιατρού.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ Έλληνες γιατροί που τώρα εργάζονται στην Βρετανία και την Κύπρο, εκεί έχουν πάει πολλοί γενικοί γιατροί, θα δοθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα.
Ετήσιες οικονομικές απολαβές από 100.000 έως 150.000 ευρώ και μειωμένη φορολόγηση.
Προκειμένου να επαναπατριστούν Έλληνες γιατροί και όχι να δημιουργηθούν μισθοί δύο ταχυτήτων, οι γιατροί προτείνουν να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ζητούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ.
Επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός έγινε χωρίς διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου και τονίζουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προκρίνει ένα απολύτως άνισο σύστημα Υγείας, όπου ο νεαρός γιατρός θα αμείβεται με 2.500 ευρώ μηνιαίως την ώρα που ο συντονιστής διευθυντής λαμβάνει τα ίδια ακριβώς χρήματα, μετά από 37 χρόνια εργασίας.
Η ΟΕΝΓΕ εξέδωσε ανακοίνωση και ζητάει από το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Θέλει γιατρούς-κοφτές στο ΕΣΥ
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρει να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων: «Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των-κόφτων που θα εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που θα στερούν από τους ασθενείς αναγκαίες εξετάσεις και φάρμακα για να μειωθεί το κόστος, να πέσει ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρι στις δαπάνες και τις παροχές από το κράτος και από τον ΕΟΠΥΥ. Σε αυτό θα εκπαιδεύονται οι γιατροί στις περίφημες Πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ που θα ιδρυθούν».
Επίσης αναφέρει ότι σήμερα τα τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας των μη αστικών περιοχών και στα Περιφερειακά Ιατρεία, λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα οπότε: «Ο προσωπικός» γιατρός θα έχει τελειώσει την υποχρεωτική του θητεία και δεν θα έχει προλάβει καν να εξετάσει έστω μια φορά όλο τον πληθυσμό ευθύνης του».
Για τα οικονομικά κίνητρα
Αναφορικά με το κίνητρο των 30.000 ευρώ μισθό το χρόνο, η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν έπεισε τους ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού: «Γιατί θα αποτελέσει κίνητρο για έναν νέο γιατρό που επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι δουλειάς του στο δημόσιο σύστημα υγείας;».
Επίσης χαρακτηρίζει «πρόκληση την υπόσχεση για 100.000 έως 150.000 και με μειωμένη φορολόγηση» για τον επαναπατρισμό των γιατρών αυτών των δυο ειδικοτήτων από την Κύπρο και την Αγγλία εξηγώντας ότι:
- Η κυβέρνηση τιμωρεί όσους γιατρούς έμειναν στην Ελλάδα και έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας.
- Ομολογεί έμμεσα ότι οι μισθοί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και αναντίστοιχες των υπηρεσιών που προσφέρουν.
3. Οδηγεί στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας.