Κάθε ημέρα που περνάει γίνεται πλέον δυσκολότερη για τα νοικοκυριά, αφού η μία αρνητική εξέλιξη διαδέχεται την άλλη. Μετά από τις επιλογές της κυβέρνησης για… ελαφρύνσεις, τα νοικοκυριά έχουν ήδη επιδοθεί σε πληρωμές του ΕΝΦΙΑ από το καλοκαίρι που θα διατηρούν για όλο το χρόνο σχεδόν, ενώ από το τέλος του Ιούλη καλούνται να πληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές και δεν χρειάζεται καν να είναι κάποιος οικονομολόγος για να αντιληφθεί, ότι ακόμα και από εβδομάδα σε εβδομάδα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκτροχιάζεται.
Αυτό γίνεται αντιληπτό όχι μόνο στα αγαθά καθημερινής χρήσης, αλλά σε όλα τα αγαθά, με τους καταναλωτές να διαπιστώνουν ότι η αγορά νέων προϊόντων αφενός είναι πολύ δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αφετέρου, η ποιότητα τους, είναι πολύ χαμηλότερη.
Οι κοινωνικές δυσκολίες και οι εξελίξεις ασφαλώς, αποτυπώνονται πλέον και στα επίσημα οικονομικά νούμερα, με τα στοιχεία του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνονται επίσημα την Παρασκευή να αναμένονται με ενδιαφέρον, αφού θα καταδείξουν το τι πραγματικά συμβαίνει.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, με δεδομένη τη διατήρηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε και των καυσίμων, δεν αναμένεται σύντομα αποκλιμάκωση, ενώ την ίδια ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επάρκειας σε πρώτες και δεύτερες ύλες, που με τη σειρά τους προκαλούν επιπλέον ανατιμήσεις.
Η διαμόρφωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή σε 12% αποτελεί την υψηλότερη τιμή ιστορικά, από το 1996 οπότε ξεκίνησε να γίνεται ο υπολογισμός του στην Ελλάδα, με το προηγούμενο ρεκόρ να καταγράφεται τον Μάιο του 2022. Εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή σε αυτά τα επίπεδα είχαμε τελευταία φορά το 1993.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Ιούνιο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά την Εσθονία (22%), τη Λιθουανία (20,5%), τη Λετονία (19%) και τη Σλοβακία (12,5%). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχε τη δεύτερη υψηλότερη μεταβολή του δείκτη σε μηνιαία βάση, 2,5% τον Ιούνιο (2,8% ήταν η μηνιαία μεταβολή στην Εσθονία) σε σύγκριση με τον Μάιο, στοιχείο που δείχνει το πόσο ραγδαίες είναι οι ανατιμήσεις στη χώρα.
Τα επιμέρους στοιχεία της Eurostat δείχνουν, εξάλλου, ότι η Ελλάδα είχε τον δεύτερο υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό (60,6%) μετά το Βέλγιο (64,6%), στοιχείο που δείχνει την ισχυρή εξάρτηση της παραγωγής της Ελλάδας από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και εξηγεί βεβαίως τη μεγάλη άνοδο των τιμών, όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και στη συντριπτική πλειονότητα των λοιπών αγαθών, καθώς και των υπηρεσιών.
Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα προκαλεί ήδη αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ υποχωρεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα σε ποσοστό άνω του 2%, κάτι που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη, κοντά στο 10%, μείωση του όγκου πωλήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έδειξε ότι ένας στους πέντε κάνει περικοπές στις δαπάνες για τρόφιμα και βασικά είδη σούπερ μάρκετ, ενώ ένας στους τέσσερις μειώνει τα έξοδα για ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και για καύσιμα.