«Φως» στον ορίζοντα για το φράγμα Ασιτών-Πρινιά
στεγάζονται

Ένα σημαντικό βήμα για τη δρομολόγηση ενός κομβικού έργου του πρωτογενή τομέα που αφορά στην κατασκευή του φράγματος Ασιτών-Πρινιά, σηματοδοτεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων στην οποία έδωσε το «πράσινο φως» η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο βρίσκεται στη φαρέτρα της διεκδίκησης των φορέων του Μαλεβιζίου από τις Ασίτες ως τις Βούτες, που ζητούν την εντατικοποίηση των διαδικασιών έγκρισης των μελετών και των κονδυλίων για την υλοποίηση του, προκειμένου το μεγάλο αυτό έργο να πάρει σάρκα και οστά. Όπως είναι γνωστό το φράγμα Ασιτών-Πρινιά έχει σχεδιαστεί από τη δεκαετία του ΄90 όταν το τότε υπουργείο Γεωργίας είχε δώσει τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις για τη δρομολόγηση του.

Μέσα στη δεκαετία του 2000 έγιναν και οι μελέτες του έργου χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η κατασκευή του. Το φράγμα Ασιτών-Πρινιά προβλέπεται να κατασκευαστεί στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ηρακλείου και θα συγκρατεί τις χειμερινές απορροές του χειμάρρου Βαθιά (κατάντη του οικισμού Πρινιά) και το αποθηκευμένο νερό θα χρησιμοποιείται για άρδευση αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ύδρευσης λόγω της καθαρότητας του.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της ενδοχώρας που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης, 4.500 στρεμμάτων. Την ίδια στιγμή όμως πρόκειται και για ένα κορυφαίας σημασίας αντιπλημμυρικό έργο το οποίο θα κάνει ανάσχεση των νερών του Ξηροποτάμου πράγμα που σημαίνει ότι έχει κομβικό ρόλο και στην πολεοδόμηση των δυτικών συνοικιών του Ηρακλείου, που για να προχωρήσει απαιτείται η οριοθέτηση του ποταμού.

Συγκεκριμένα με την κατασκευή του φράγματος περιορίζεται η πλημμυρική απορροή του ποταμού, που όταν καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια μεγάλη έκταση πυκνοκατοικημένων περιοχών που είναι στο έλεος της κακοκαιρίας.

Μάλιστα στις σχετικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Περιβαλλοντικών Μελετών της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνεται η αντιπλημμυρική λειτουργία του φράγματος, ώστε να περιορίζεται η πλημμυρική απορροή του ποταμού, που όταν καταγράφονται έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια μεγάλη έκταση πυκνοκατοικημένων περιοχών που είναι στο έλεος της κακοκαιρίας.

Η κατασκευή του φράγματος θα έχει άμεση ανταποδοτικότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα αποφευχθούν δαπάνες άντλησης λόγω φυσικής ροής του νερού για άρδευση. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο για την περιοχή που σήμερα καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης με τη χρήση  ενεργοβόρων γεωτρήσεων που μοιραία αυξάνουν το κόστος του νερού. Με την κατασκευή του φράγματος το νερό θα φτάνει με φυσική ροή από το Πενταμόδι μέχρι της Βούτες.

Στοιχεία Φράγματος

Η χωρητικότητα σε νερό του φράγματος είναι 1.357.070 κυβικά μέτρα και ο ωφέλιμος όγκος νερού 1.200.000 κυβικά μέτρα. Με την κατασκευή του φράγματος θα αρδεύεται συνολική έκταση 4.500 στρεμμάτων και θα υδρεύονται 445 κάτοικοι. Λόγω της άρδευσης των καλλιεργειών θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή, αλλά συγχρόνως θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά η περιοχή.