ΦΕΚ: Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες θα καλύψουν τα κενά στα ξενοδοχεία

Με εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρώπης ετοιμάζονται να καλύψουν κάποια από τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν  στον τουρισμό οι ξενοδόχοι της Κρήτης.

Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να προσλαμβάνουν για εργασία πολίτες απο τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τώρα αναμένεται νέα απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, για την έναρξη της διαδικασίας.

Ήδη τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν κάνει τις πρώτες επαφές με γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα του Ντουμπάι, που φέρνουν προσωπικό για εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο από χώρες όπως τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές.

Πρόκειται κυρίως για καμαριέρες,  σερβιτόρους, καθαριστές με προηγούμενη εμπειρία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις των γραφείων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Μύρων Οικονομάκης

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων ν. Ηρακλείου, είπε στην «Π» ότι η υπουργική απόφαση ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολλές πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία που δεν φάνηκε να κατανοούν έγκαιρα το μέγεθος του προβλήματος με τις ελλείψεις σε εργαζόμενους  όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών.

Στην Κρήτη, όπως σημείωσε ο ίδιος, φθάνουν τις 4.000 (άλλοι κάνουν λόγο για 6.000) ενώ πανελλαδικά ξεπερνούν τις 75.000.

Ο κ. Χαλκιαδάκης είπε ότι οι προσλήψεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα, αφού η έναρξη της σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και φέτος περιμένουμε περισσότερο κόσμο από το 2022.

Στους  εργαζόμενους από τις τρίτες χώρες θα παρέχεται τροφή και στέγη και θα αμείβονται με βάση την τοπική σύμβαση εργασίας που θα υπογραφεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα.

“Καθυστέρησαν πολύ την υπουργική απόφαση” λένε οι ξενοδόχοι
Ο δρ. Δημήτρης Μυλωνάκης

“Ας μας έδιναν κίνητρο να μέναμε εμείς”

“Ας έδιναν κίνητρα στους νέους αλλά και στους παλιούς εργαζόμενους για να γίνει και πάλι ελκυστικός ο κλάδος και δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε εισαγωγή εργαζομένων” είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλιο, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Είναι γνωστό ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της τοπικής σύμβασης εργασίας και έχει ήδη οριστεί μεσολαβητής για να βρεθεί μια φόρμουλα συμφωνίας μεταξύ των ξενοδόχων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στα αιτήματά του.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:

  • Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης
    Η Δρ. Μελίνα Ταμιωλάκη

    Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων εποχής.

  • Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Αναβάθμιση των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης.

Οπως έχει γράψει η “Π”, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα εργασιακά κενά, το ένα ξενοδοχείο «κλέβει» το προσωπικό του άλλου, προσφέροντας λίγο καλύτερες αμοιβές και ρεπό, για να πετύχει τη «μετεγγραφή» του εργαζόμενου που έχει ανάγκη για να αντεπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες της τουριστικής χρονιάς.