ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης Τσίπρα
Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης Τσίπρα

Ως τις 2:00 το μεσημέρι αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόταση μομφής στη Βουλή, προκειμένου να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Αν βέβαια ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, τότε και η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες και καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική εξουσιοδότηση, η Νέα Δημοκρατία κάνοντας χρήση των άρθρων 84 του Συντάγματος και του 142 της Βουλής καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται αν τολμά να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας για να επιβεβαιώσουν την θετική ψήφο της Βουλής προς την κυβέρνησή τους» δήλωσε μεταξύ άλλων καταθέτοντας την πρόταση του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε άμεσα δεκτό το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και προχώρησε τάχιστα τις διαδικασίες προκειμένου να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το προσχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια. Την ίδια στιγμή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υποβαθμίσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως η πρότασή του αποτελεί «δώρο» για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός παράλληλα, επιθυμώντας να μειώσει στο μέγιστο βαθμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υποβάθμισε ακραία με δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως «σύρεται» σε θέσεις και απόψεις του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, που είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Βουλή παρέμεινε ανοιχτή ως αργά χθες το βράδυ για τη διαδικασία, κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, την ξεκάθαρη αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δήλωσε: «H Νέα Δημοκρατία έχει ένσταση γι’ αυτά που παρουσιάσατε ως πρόταση σε σχέση με τη λήξη της συζήτησης! Η κοινοβουλευτική παράδοση θέλει τη διαδικασία τριήμερη και τη ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας».

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε στη θέση του κόμματός του λέγοντας ότι πρόκειται για «φαλκίδευση» του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. «Τι φοβάται η κυβέρνηση; Τη Bουλή, τη συζήτηση ή μήπως τον λαό καθώς έχουν προαγγελθεί συλλαλητήρια το Σάββατο;».

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της τοποθέτησης των πρώτων ομιλητών θα ανοίξει κατάλογος όπου οι βουλευτές θα μπορούν να εγγραφούν αλλά δεν θα δοθεί λίστα με ονόματα από τα κόμματα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επίσης, να μιλήσουν ως και 15 υπουργοί προκειμένου να δοθεί χρόνος στους υπόλοιπους.

 

Διαφωνούν οι ΑΝΕΛ, αλλά… στηρίζουν

Τη διαφωνία τους με την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιβεβαίωσαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ωστόσο, συμφώνησαν να καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης για το «Σκοπιανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους βουλευτές του ότι στην ομιλία του στην Βουλή θα επισημάνει ότι δεν στηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών να υπογράψει την συμφωνία και πως αν και όταν έρθει για κύρωση στο κοινοβούλιο η συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική υπηκοότητα και γλώσσα» το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο καλώντας τον να μην ακυρώνει με δηλώσεις του τις βασικές θέσεις του κόμματος των ΑΝΕΛ επαναλαμβάνοντας ότι όποιος ψηφίσει την συμφωνία για το Σκοπιανό θα διαγραφεί.

 

Επίθεση από την Αλέκα

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τα όσα είπε στην συνέντευξη ο πρωθυπουργός και την κριτική που άσκησε στο ΚΚΕ γιατί αντιτίθεται στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι το ΚΚΕ αρνείται τον αυτοπροσδιορισμό στον οποίο πίστευε ο Λένιν και ο Μαρξ, η κ. Παπαρήγα απάντησε:

«Καλά δεν προφυλάσσετε αυτόν τον άνθρωπο να μη λέει ασυναρτησίες;

Πρωθυπουργός είναι μπορεί να πει πολλά επιχειρήματα για την θέση του κόμματος αλλά μη λέει ασυναρτησίες και με περισπούδαστο ύφος και μάλιστα τα μελέτησε όταν ήταν 17 χρόνων.

Ξεσκόνισε λέει από τα 17 του τον Μαρξ και τον Λένιν. Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει στέλεχος του κόμματος που να έχει και ηλικία μεγάλη και να μιλάει σαν ξεσκονισμένος μαρξιστής και λενινιστής. Όποιος το κάνει μόνο γελοίος είναι».