Φανερωμένη: Το… κλεμμένο νερό έφερε το φράγμα κάτω από τα όρια ασφαλείας

Τα 3 εκατ. κυβικά νερό που «έκαναν φτερά» από το φράγμα Φανερωμένης μονοπωλούν τις συζητήσεις στην περιοχή της Μεσσαράς, όπου η αγωνία είναι έκδηλη σε σχέση με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην περιοχή, με δεδομένο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η στάθμη του νερού την τελευταία διετία έχει πέσει 10 μέτρα.

Ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Νικολιδάκης από την πλευρά του σημειώνει ότι αναμένει τους αρμόδιους που έχουν την ευθύνη να αναλάβουν δράση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι το φράγμα Φανερωμένης κινδυνεύει πραγματικά, καθώς για την προστασία του και τη συνέχιση της λειτουργικότητάς του επιβάλλεται ο ταμιευτήρας να διαθέτει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια κυβικά νερό, ενώ σήμερα η ποσότητα έχει φτάσει στα 3,5 εκατομμύρια περίπου.

Την ίδια στιγμή οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης, Νίκος Μανουσάκης και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, Χαρά Λάππα, σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η απαράδεκτη κατάσταση στο φράγμα Φανερωμένης, με τον σοβαρό περιορισμό των αποθεμάτων, προκαλεί την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών στην περιοχή, που βλέπουν τον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα οι αγροτικές καλλιέργειες και ειδικά οι ελιές που χρειάζονται νερό για την άνθιση και την καρπόδεση».

Παράλληλα σχολιάζουν δηκτικά ότι, ενώ οι αγρότες φορτώνονται το δυσβάσταχτο κόστος της άρδευσης και το αγροτικό εισόδημα έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα, με αποτέλεσμα να βλέπουν και τη σοδειά τους να κινδυνεύει να χαθεί, υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμο που θα επέτρεπε την ομαλή άρδευση.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμμερίζεται και τους φόβους των βιοπαλαιστών αγροτών για τις επιπτώσεις, εξαιτίας της κατάστασης στο φράγμα Φανερωμένης, και τα ερωτήματα για το εάν και πώς είχαν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας του φράγματος, στο πλαίσιο της διαχείρισης της άρδευσης, τα ερωτήματα για την ολιγωρία των εμπλεκόμενων κτλ.

«Για παιχνίδι-κατόπιν εορτής- αλληλομετάθεση των ευθυνών και τους ψευτοκαβγάδες για τα μάτια του κόσμου, που παίζεται τώρα σε βάρος των αγροτών του Δήμου Φαιστού» κάνουν λόγο τονίζοντας ότι δεν κρύβεται πως το πρόβλημα και του φράγματος Φανερωμένης και συνολικά των υποδομών άρδευσης είναι διαχρονικό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για το νερό, την οποία, στη συνέχεια, εξειδικεύουν δημοτικές και περιφερειακές Αρχές.

«Από κοινού εφαρμόζουν την πολιτική που βλέπει ως «κόστος» τις λαϊκές ανάγκες, τις αναγκαίες υποδομές, όπως τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων στρωμάτων για την αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου, τα έργα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του υδροφορέα (πχ από τις υψηλές συγκεντρώσεις νιτρορύπανσης στη Μεσσαρά) κτλ.

Από κοινού, με την πολιτική τους, κεντρικό και τοπικό κράτος μεταθέτουν το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, στους φτωχούς και μικρούς αγρότες, μετατρέπουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για τον λαό. Επικαλούνται την κλιματική αλλαγή για να συγκαλύψουν την απουσία έργων ύδρευσης και άρδευσης, για να συγκαλύψουν ότι η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν.

Στα πλαίσια αυτά, το κυρίαρχο αφήγημα για τις τεράστιες ελλείψεις σε νερό (την ώρα που αφήνουν εκατ. κυβικά να χάνονται στη θάλασσα, όπως συμβαίνει με τα νερά της βροχής του Γεροπόταμου, που πάνω από το 80% καταλήγει στη θάλασσα), χρησιμοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού και τις αυξήσεις στα τιμολόγια, που γονατίζουν ακόμα περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς».