Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου – αν και θεωρείτο αρκετά πιθανή – βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να βαρύνει σημαντικά στο άλλο «μέτωπο» που το εν λόγω κόμμα έχει ανοιχτό. Το βασικό είναι τι θα γίνει με την επόμενη απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τις έδρες της Βουλής και μια αυτή του Ηρακλείου
Ο λόγος για την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, γνωστού ως εκλογοδικείου, στο οποίο έχουν γίνει προσφυγές σχετικά με τη νομιμότητα της εκλογής των Σπαρτιατών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κατά τη δίκη οι, ας πούμε, ενάγοντες υποστήριξαν ότι η εκλογή των 12 βουλευτών του κόμματος είναι παράνομη, καθώς, με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις που είχε καταθέσει η κυβέρνηση πριν τις εθνικές εκλογές του 2023, παραβιάστηκε η νομοθεσία, αφού πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών δεν είναι ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας, αλλά ο καταδικασθείς για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες ότι το Εκλογοδικείο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του άμεσα, πληροφορίες και… ψίθυροι που έχουν αυξηθεί εκθετικά μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει στους Σπαρτιάτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, μια απόφαση που ουσιαστικά αποδέχεται τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ότι δηλαδή, ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο Η. Κασιδιάρης, και ότι το κόμμα «προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου» και ως εκ τούτου αποκλείεται από την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια σχετικά με την απόφαση του Εκλογοδικείου και των συνεπειών της:
• Το πρώτο θέλει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να επικυρώνει την αρχική απόφαση του Αρείου Πάγου του 2023, βάσει της οποίας επετράπη στους Σπαρτιάτες να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές. Το συγκεκριμένο σενάριο θεωρείται πλέον ως εντελώς απίθανο, με βάση τις εξελίξεις σε νομικό επίπεδο.
Από εκεί και πέρα, αν το Εκλογοδικείο κρίνει ως παράνομη την συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εκλογές του 2023, τότε προκύπτουν τρία άλλα σενάρια:
• Το ένα, αρκετά ισχυρό με βάση τα όσα κυκλοφορούν, αναφέρει ότι οι έδρες των βουλευτών των Σπαρτιατών θα διαμοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Σύμφωνα με κάποιους νομικούς αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο, πολιτικά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας στις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αυτό σημαίνει ότι μία έδρα και από το Ηράκλειο θα μοιραστεί σε άλλα κόμματα πιθανώτατα στη ΝΔ όπως εχει γράψει το patris.gr
• Το άλλο θέλει την πραγματοποίηση εκλογών στις 12 περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν βουλευτές. Αν και η εκδοχή αυτή πολιτικά ενδεχομένως θεωρείται ως πιο αποδεκτή, εντούτοις παρουσιάζει σημαντικά ζητήματα τεχνικής φύσεως, καθώς ο εκλογικός νόμος που εφαρμόστηκε το 2023 μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο επικράτειας, ωστόσο, ενδεχομένως να έχει δυσκολίες σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας [γράφοντας για το topontiki.gr o συνταγματολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος, σημείωσε ότι η επανάληψη των εκλογών είναι «συνταγματικά άτοπη, επειδή θα οδηγούσε στην εκ πλαγίου εισαγωγή δεύτερου εκλογικού συστήματος (πλειοψηφικό αντί αναλογικής) για τις συγκεκριμένες 12 έδρες»].
• Μία άποψη που κυκλοφόρησε ότι θα χάσουν την έδρα τους μόνο όσοι δέχθηκαν ενστάσεις στο εκλογοδικείο, μάλλον δεν έχει τύχη. Για την ιστορία στο εκλογοδικείο συζητούνται τρεις ενστάσεις κατά των Σπαρτιατών, για το Νότιο Τομέα της Αθήνας, τη Β’ Πειραιά και τη Β’ Θεσσαλονίκης.
• Τέλος, ανάλογα και με την απόφαση του Εκλογοδικείου (αλλά και του χρόνου ανακοίνωσής της), στο… πολύ – αλλά πάρα πολύ – βάθος του ορίζοντα εμφανίζεται και ένα τέταρτο σενάριο, αυτό της προκήρυξης νέων εθνικών εκλογών και την ανασύνθεση της Βουλής με βάση μια νωπή λαϊκή εντολή. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, πέραν του ότι εμπεριέχει γενικότερα ρίσκα, προσκρούει και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες.