ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Μπερδέματα» προκαλεί ακόμα και στο ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο με τον Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαφώνεί στα σημεία με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.

Η «διγλωσσία» του Υπουργείο προκάλεσε αντιδράσεις εντός βουλής με τον βουλευτή Θανάση Βαρδαλή να ασκεί κριτική στους δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ζητώντας να ξεκαθαριστεί αν μετά τον Αύγουστο θα τελειώσει ή όχι η λιτότητα.

«Ποτέ δεν είπα ότι τελείωσε η λιτότητα, είπα ότι την μειώνουμε» αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος από τα έδρανα, για να εισπράξει την αντίδραση ότι οι αναφορές για το τέλος της λιτότητας αφορούν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού του και όχι του ίδιου.

Ο υπουργός πάντως δεν φάνηκε ούτε να ενοχλείται ούτε και να αντιδρά στο γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός του ακολουθεί εντελώς διαφορετική γραμμή από τον ίδιο, εμφανίζοντας σαρκαστική διάθεση κι εξαπολύοντας επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τον βουλευτή Μάκη Βορίδη, ο οποίος επίσης άσκησε δριμεία κριτική.

«Όταν βγείτε κυβέρνηση θα πάτε στη Μέρκελ και θα της ζητήσετε μείωση πλεονασμάτων, κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και Υπερταμείου. Και θα σας πει «καλώς τα παιδιά». «Good luck» σχολίασε ο υπουργός.

Τα «μπερδέματα» ωστόσο μεταξύ Τσακαλώτου και Χουλιαράκη δεν είναι τα μοναδικά που έχουν προκύψει στην κυβέρνηση αναφορικά με την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια. Λίγο νωρίτερα για το θέμα είχε τοποθετηθεί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφέροντας ότι «σε δύο μήνες βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από την επιτροπεία.

Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα ή αξιολογήσεις». Ενώ όμως η υπουργός, ταυτιζόμενη με τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, υποστήριζε πως μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει καμία «σκιά» αναφορικά με την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο όμως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως θα υπάρχει μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας, ότι θα υπάρχει Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2022 και πως θα υπάρχουν σταθερές δεσμεύσεις στόχων για πλεονάσματα υψηλότερα του 3,5 %.