Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα πριν από τη λήξη του μνημονίου- από τα μέσα του 2018, όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».
«Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία».
«Η διοικητική μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι βιώσαμε ως σήμερα και με ό,τι γνωρίζουμε ως σήμερα», τόνισε ο ίδιος.
«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρου και ως εργαλείου πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος – λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες». Ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε ότι «το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις».
Ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε ως θετικά βήματα, παρά την αποσπασματικότητά τους, όπως είπε, την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής μας είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης», προσθέτοντας ότι «τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη».
«Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον δημόσιο τομέα. Εξετάζουμε σοβαρά τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Η εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, ξεκίνησε με την τοποθέτηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη.
Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική και σήμερα δίνουμε απαντήσεις στο πώς βλέπουμε και τι κάνουμε για να μεταρρυθμίσουμε το παρόν και το μέλλον της Δημόσιας Διοίκησης, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της.
«Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοποιούν την ανοδική μας τροχιά, η διοικητική ανασυγκρότηση έρχεται να θεραπεύσει διαχρονικές παθογένειες, συμμετέχοντας δυναμικά στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» είπε η κυρία Γεροβασίλη.