Τη δεδηλωμένη εξασφάλισε χθες βράδυ η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25).
“Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε” δήλωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία έγινε δι’ εκφωνήσεως. Ο πρωθυπουργός δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης είπε πως μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη.
Γιατί, όπως εξήγησε, με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα, που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες. “Η ΝΔ του 2019 εισηγείται στους Έλληνες έναν προοδευτικό δρόμο” ανέφερε.
Αναφερόμενος στη στρατηγική της διακυβέρνησης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. “Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της” είπε μεταξύ άλλων.
«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομική πολιτική.
Αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης, για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες». Επίσης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.
Δημιουργούνται δήμοι δύο ταχυτήτων, «αφού οι πλούσιοι θα έχουν υψηλά έσοδα και οι λαϊκές συνοικίες θα τη βγάζουν με τα ελάχιστά», ενώ, όπως είπε, τίθεται και θέμα συνταγματικότητας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε στη δευτερολογία της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων.
«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» τόνισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι βαθιά συντηρητική, με λίγο από λαϊκή δεξιά. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, είπε ότι μετά τη συζήτηση στη Βουλή υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι “η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ”.
Είπε ότι “η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ για νέα πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και εφαρμογής του σκληρού προγράμματος των περιβόητων θεσμών” και “κατά συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε όλους τους βασικούς άξονες, με την ενεργή συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και τη λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων, με βάση τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα-δεσμεύσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει και με όλα αυτά να επιδεινώνουν τη ζωή του λαού σε όλους τους τομείς”. «Θέλουμε να μάθουμε ποιος και γιατί έκλεισε άρον – άρον το θέμα των Σκοπίων, γιατί ο Κοτζιάς βιάστηκε τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ψεύδεται» για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Είχατε πει πως θα ακυρώσετε τη Συμφωνία» είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι το θέμα «είναι εθνικό και εξόχως πολιτικό. Όχι απλά νομικό». «Ζητάμε υπογραφή από 20 επιπλέον βουλευτές για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, προκειμένου να μάθουμε για ποιο λόγο συνήφθη η συγκεκριμένη συμφωνία. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να την υπογράψει» τόνισε.
«Το Μέρα25 δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εμείς δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων, αλλά για να τον θάψουμε». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι αυτό που προσφέρει στους Έλληνες πολίτες είναι «πολλά δυσάρεστα θεάματα χωρίς άρτο».
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε ρήξη με τον ελληνικό λαό, η οποία, όπως είπε, θα είναι απόρροια των παροχών που έχει εξαγγείλει, σε συνδυασμό με τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.