επαναπατρίστηκαν οι δύο στρατιωτικοί

ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΑΓΗΜΑ

Κατέβηκαν ένστολοι από το αεροσκάφος

Στην Ελλάδα βρίσκονται από τις 3.19 χθες  τα ξημερώματα οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οπότε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης  το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε από την Τουρκία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από νωρίς οι γονείς των δύο στρατιωτικών. Τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Άγημα της Στρατονομίας είχε παραταχθεί προκειμένου να αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους δύο στρατιωτικοί μπήκαν σ’ αυτό και τους έδωσαν τις στολές τους. Από το αεροσκάφος ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κούκλατζης  κατέβηκαν ένστολοι, με τις φόρμες εκστρατείας και όχι με τα πολιτικά ρούχα με τα οποία είχαν επιβιβαστεί.

Οι δύο στρατιωτικοί χαιρέτησαν το παρατεταγμένο άγημα και ακολούθως παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Οι  Μητρετώδης και Κούκλατζης  αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, που με δυσκολία συγκράτησαν τα δάκρυα της ανακούφισης βλέποντας ξανά, μετά από πεντέμισι μήνες, τα παιδιά τους στην Ελλάδα.

Για πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, «θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ’ αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ’ αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι ο πρωθυπουργός  συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους.  Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους ήταν ενωτική «που και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν» και σημείωσε ότι αυτή η  εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αγγελος Μητρετώδης περιορίσθηκε να πει «ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν».

Στη συνέχεια οι Μητρετώδης και Κούκλατζης επιβιβάσθηκαν σε αυτοκίνητο για να μεταβούν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις ενώ ενδιαμέσως εκαναν στάση στη Λέσχη Αξιωματικών.

 

απελεύθερωση των δύο στρατιωτικών

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών

Ο επαναπατρισμός των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από 167 ημέρες παραμονής στις τουρκικές φυλακές, σκόρπισε χαμόγελα σε όλη την Ελλάδα. Ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην ξαφνική απελευθέρωσή τους;

Το «κλειδί», ίσως, για την αποφυλάκιση του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που συνομίλησε με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, σε μια προσπάθεια να φωτίσει μέρος τουλάχιστον αυτού του παρασκηνίου.

Η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα και έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.

Από τους πρώτους που αναφέρθηκε υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της γείτονος ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπορίσοφ να βάζουν το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Ντ. Τραμπ, Αγγ. Μέρκελ κ.α. ηγέτες ενημερώνονται από πρώτο χέρι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης. Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, παρά τα βήματα που έγιναν στο θέμα τότε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν όλα τα «καυτά» θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων των δύο χωρών και κυρίως το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «Τα λόγια μου είναι μετρημένα, αλλά βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι είχα όταν έμπαινα».

Ένας ακόμα παράγοντας που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος είναι η κρίση στην οικονομία της γείτονος. Με δεδομένο το εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να συνειδητοποιεί τη σημασία του να κρατήσει «ζωντανά» τα ευρωπαϊκά ερείσματα.

Πέραν των επαφών σε επίπεδο κορυφής που είχε ο Αλ. Τσίπρας, τη δική τους σημασία είχαν και οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και των διπλωματών. Επίσης κρίσιμη κρίνεται η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκη.

Στη θετική εξέλιξη που υπήρξε, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ομοψυχία που επέδειξε στο σύνολό του, το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα πάντως με αντιπολιτευτικούς κύκλους, η  απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από την Αδριανούπολη, όμως, φαίνεται να συνδέεται και με ένα άλλο παζάρι. Ένα παρασκηνιακό παζάρι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες έχει προηγηθεί και αφορά τους μουφτήδες στη Θράκη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εφαρμόζοντας άτυπη συμφωνία, η κυβέρνηση δείχνει την έξοδο στους νόμιμους μουφτήδες Κομοτηνής και Θράκης Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. Βρίσκοντας έρεισμα σε έναν νόμο του 1991, τους καρατομεί, κάνοντας μία υποχώρηση σε μία πολυετή διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι νόμιμοι μουφτήδες που έχουν διοριστεί από το ελληνικό κράτος αποτελούν σταθεροποιητικές δυνάμεις στην ακριτική Θράκη, όταν υπάρχουν οι παράνομοι μουφτήδες (οι ψευτομουφτήδες). Αυτοί εκλέχθηκαν από μερίδα μουσουλμάνων διά της ανατάσεως του χεριού και ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο. Πρόκειται για το Σερίφ στη Ροδόπη και τον Μετέ στην Ξάνθη.

Με την απομάκρυνση των νόμιμων μουφτήδων, και μάλιστα από το ελληνικό κράτος, όλος ο χώρος στη μειονότητα θα είναι πλέον δικός τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης, καθότι οι μουφτήδες διατηρούν ακόμη δικαστικές αρμοδιότητες, δεν επιτρέπεται να έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους.

 

Βίντεο, που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δείχνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, λίγες στιγμές μετά την απογείωση του αεροσκάφους Embraer ERJ135, από το αεροδρόμιο του Τσόρλου, στην επαρχία της Ραιδεστού, με προορισμό την Ελλάδα.

«Έτσι μας έπιασαν οι Τούρκοι»

Βίντεο, που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δείχνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, λίγες στιγμές μετά την απογείωση του αεροσκάφους Embraer ERJ135, από το αεροδρόμιο του Τσόρλου, στην επαρχία της Ραιδεστού, με προορισμό την Ελλάδα.

Μαζί τους βρίσκονται ο αναπληρωτής Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, με τους οποίους συζητούν. Ο κ. Κατρούγκαλος σε κάποιο σημείο του βίντεο εύχεται «να μην συμβαίνουν πολλά στραβά».

Λίγο αργότερα, ο λοχίας Κούκλατζης, με ένα ποτήρι μπύρα, αστειεύεται λέγοντας «έξι μήνες ξεσυνήθισα».

Στη συνέχεια ο Άγγελος Μητρετώδης φαίνεται να περιγράφει στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ το πώς κατέληξαν να συλληφθούν από τις τουρκικές δυνάμεις, την ώρα που, όπως είχαν επικαλεστεί και στο δικαστήριο, ακολουθούσαν ίχνη, τα οποία νόμιζαν πως ανήκαν σε παράνομους μετανάστες.

 

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Πράξη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο

Την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη από τις φυλακές της Αδριανούπολης, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερους τους δυο στρατιωτικούς, αν και ελήφθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά πράξη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, o επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο CCBE Πάνος Αλεξανδρής καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή τους προς τον πρόεδρο του CCBE για τις παρεμβάσεις του στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Απαντώντας ο Α’ αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, Jose de Freitas, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΔΣΑ αλλά και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων «για την πίστη και την εμμονή για την επίτευξη αυτού του επιτυχούς αποτελέσματος».

Η ανακοίνωση

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφέρει:

«Το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, σταθερά και αταλάντευτα, με συνεχείς παρεμβάσεις του τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς φορείς, ανέδειξε το θέμα της παράνομης κράτησής τους και μάλιστα χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και ζήτησε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για μία δίκαιη δίκη, με τον σεβασμό του Κανόνα Δικαίου και των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ελήφθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά πράξη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο. Η συντονισμένη παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας και η αξιοπρεπής στάση των Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους σήμερα δικαιώνονται».

 

Η είδηση της απελευθέρωσης και του επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

Ικανοποίηση αρχηγών και κομμάτων για την απελευθέρωση

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται ο πολιτικός κόσμος την είδηση της απελευθέρωσης και του επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την απόφαση της τουρκική δικαιοσύνης, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

«Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης»

Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηρίζοντας την απελευθέρωσή τους ως «στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης».

Αναλυτικά:

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας.

Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε μέσω Twitter την υπόθεση γράφοντας  «Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα και καλή λευτεριά».

 «Ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι»

Σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας».

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες περιμέναμε  με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους», τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίροντας προσωπικά τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους»

Ως σημαντική, θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών η Φώφη Γεννηματά.

Αναλυτικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης είναι μία σημαντική, θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε.

Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους.

Συγχαρητήρια στους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν».

 ΚΚΕ: Θετική εξέλιξη

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.