Επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης αναφορικά με τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία.
Οι κτηνοτρόφοι στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρονται στο κόστος παραγωγής, τις επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και τα προγράμματα νέων αγροτών, ενώ μεταξύ άλλων προτείνουν.
Να δοθεί αποζημίωση 30% στο σύνολο των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών της περυσινής περιόδου 2020-21, στους παραγωγούς που έχουν αγοράσει, πάνω από 5 τόνους ζωοτροφές, εντός του 2020.
Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για τους αγρότες, στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί πριν μία 10ετία περίπου και άμεση καταβολή στα βιβλιάρια των παραγωγών.
Να καταργηθεί για τους επαγγελματίες αγρότες η ρήτρα αναπροσαρμογής κατανάλωσης ρεύματος.
Να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ που ψηφίστηκε επί Υπουργίας Λιβανού.
Μέσα από μία νέα διαβούλευση με τους εκπροσώπους των παραγωγών και τα ΚΥΔ, να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ισχύσει από το 2022 και θα είναι γνώστης της διαδικασίας αυτής και ο παραγωγός και ο μελετητής πριν την ενεργοποίηση και όχι κατά τη διάρκεια και πολύ περισσότερο, μετά το πέρας αυτής, με συνέπεια τα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος (2021) στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Να συμπεριληφθεί άμεσα στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ η πρόταση μας για μείωση 70-80% της τιμής επιδότησης ανά στρέμμα, των βοσκοτοπικών εκτάσεων που ενεργοποιούνται χωρίς ζωϊκό κεφάλαιο είτε η πυκνότητα βόσκησης είναι μικρότερη από 0,2 ΜΜΖ ανα Ha.
Για περισσότερη διαφάνεια, με το κλείσιμο της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης,να γίνεται δημόσια ένας αναλυτικός απολογισμός.
Πόσο ήταν το σύνολο της Ενιαίας ενίσχυσης;
Αντλήθηκε όλο το ποσό;
Πόσο ήταν η γραμμική μείωση με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό;
Πόσο ήταν η μείωση με βάση τις αποφάσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης;
Να προχωρήσει η κάλυψη των αιτήσεων ένταξης των νέων αγροτών στο σύνολο τους.
Η κατανομή των κονδυλίων και η αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα των βιολογικών να γίνει ανά Περιφέρεια και να μπουν παραγωγικά κριτήρια σε σχέση με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος.
Η εισφορά και η καταβολή ασφαλίστρων-αποζημιώσεων, να υπολογίζεται ανά Περιφέρεια.
Στους παραγωγούς που αποδεδειγμένα, μόνο εισφέρουν χωρίς να τυγχάνουν αποζημίωσης, να υπάρξει ένα μπόνους μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, δίνοντας τους έτσι, να νιώσουν σε ένα βαθμό, το αίσθημα της δικαιοσύνης και αναγνώρισης της συμμετοχής τους στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ.