Πολλά τα ερωτηματικά σε σχέση με τη λειτουργία της Στέγης

Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών έχουν μπει οι θάνατοι μέσα σε λίγους μήνες 3 τροφίμων σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) που λειτουργεί στην Ιεράπετρα και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη δικαιοσύνη.

Στη στέγη αυτή φιλοξενούνται άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, ψυχιατρικά προβλήματα και διάφορα σύνδρομα, ηλικίας άνω των 18 ετών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρόφιμοι αυτοί πέθαναν σε διάστημα 8 μηνών, ο τελευταίος πριν λίγες ημέρες. Ολοι ήταν μεσήλικες. Οι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον στη μια περίπτωση υπήρχαν χτυπήματα από πτώσεις στο σώμα και στο κεφάλι σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ο τρόφιμος ήταν εξαιρετικά αδύνατος και έδειχνε σημάδια υποσιτισμού, ενώ σε άλλη περίπτωση θανάτου συγγενικά πρόσωπα κατήγγειλαν ότι ο ασθενής είχε επιληψία αλλά δεν έπαιρνε τα φάρμακά του, με αποτέλεσμα οι επιληπτικές κρίσεις και οι πτώσεις να αυξάνονται.

Η “Π” απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Μονάδας ο οποίος υποστήριξε ότι “οι 2 θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια (καρδιακή ανακοπή), κάτι που, όπως φαίνεται, ισχύει και για την τρίτη περίπτωση του ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή”.

Στη συνέχεια διευκρίνισε: “Ο ένας τρόφιμος πέθανε τον Ιούλιο από καρδιά, ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο επίσης από καρδιά, και ο τρίτος ήταν επίσης φιλάσθενος, του δίναμε πολτοποιημένη τροφή 5 φορές την ημέρα”.

“Ο θάνατος είναι κάτι που μπορεί να συμβεί” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Υπάρχουν τυχαία και συγκυριακά περιστατικά που δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Ομως δίνουμε την ψυχή μας για αυτούς τους ανθρώπους, τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας”.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρόσφατο αστυνομικό έλεγχο για τον θάνατο του τρίτου ανθρώπου, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών έπεσαν 2 άλλοι τρόφιμοι από τις σκάλες.

Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ υποστήριξε ότι “είναι η φύση των προβλημάτων υγείας αυτών των ανθρώπων τέτοια, που και 40 άτομα να έχεις να τους προσέχεις μπορεί να πέσουν”.

Στο ερώτημα πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην στέγη και πόσοι οι τρόφιμοι, αλλά και πώς χρηματοδοτείται, είπε: “Είναι μια ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το Δημόσιο, το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Κρήτης. Εγώ είμαι πρόεδρος από το 2012 και σήμερα στην Ιεράπετρα έχουμε 16 τρόφιμους ηλικίας από 23-62 ετών. Μας χρηματοδοτεί ο ΕΟΠΥΥ βάσεισ συμβολαίων και πληρώνει τα νοσήλια και σύμφωνα με την νομοθεσία εισπράττουμε το 80%-100% των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα. Τους φιλοξενούμε γιατί δεν μπορούν να μείνουν στις οικογένειές τους, που είναι από την Κρήτη και την Αθήνα”.

Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, εδώ και 5-6 μήνες το κράτος δεν έχει πληρώσει τη δομή, που έχει κόστος λειτουργίας περίπου 30.000 ευρώ το μήνα και έτσι όλα λειτουργούν με πιστώσεις, στο σούπερ μάρκετ, τους μισθούς, το ρεύμα κ.λπ.

“Μέχρι το 2015 η χρηματοδότηση γινόταν από το ΕΣΠΑ και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα” είπε.

Στο ερώτημα για το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι, απάντησε ότι είναι 9-10 άτομα που δουλεύουν σε τρεις βάρδιες ανά 3, 2 ή 1 άτομο”.

Πολλά τα ερωτηματικά σε σχέση με τη λειτουργία της Στέγης

Είχε παρέμβει εισαγγελέας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ τον Νοέμβριο του 2017, “την παρέμβαση της εισαγγελέως Λασιθίου προκάλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΑΜΚΕ, στην Ιεράπετρα, που είχαν δημοσιευθεί από την Εφημερίδα των Συντακτών και τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ FM.

Οι καταγγελίες γονέων είχαν να κάνουν με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στη Στέγη, η οποία στεγάζεται σε κτήριο 1350τ.μ. στο κέντρο της Ιεράπετρας και φιλοξενεί ενήλικες τρόφιμους με νοητική υστέρηση.

Κάποιοι γονείς αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από τη Στέγη μετά από περιστατικά κακής μεταχείρισης ενώ αποκορύφωμα ήταν ένα λιποθυμικό επεισόδιο του παιδιού σε μια έξοδο, με συνέπεια το παιδί να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το παιδί ήταν αδυνατισμένο, η στοματική του υγιεινή κακή ενώ, σύμφωνα με τη μητέρα, έχει χαθεί και ο αρχικός του φάκελος.

Όπως είχε γίνει γνωστό για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της η συγκεκριμένη δομή χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ αλλά μόλις το πρόγραμμα έληξε, η λειτουργία της παρέμεινε στον αέρα. Ωστόσο, η ΑΜΚΕ, που λειτουργεί ακόμα μία δομή στην Αθήνα, έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί (από εργαζόμενούς της) για αδιαφανείς διαδρομές των εσόδων που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν» ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ είχε επιβεβαιώσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος φορέας αναφέροντας πως βάζει πλέον και από τη δική του προσωπική περιουσία χρήματα για τη λειτουργία της Στέγης, ενώ είχε ζητήσει να δρομολογηθεί σύντομα η πληρωμή της δομής από τον ΕΟΠΥΥ”.

Τελικά τι συμβαίνει σε αυτή τη δομή, υπό ποιο καθεστώς λειτουργεί, έχει τις απαιτούμενες άδειες, ποιος την ελέγχει, φροντίζει όπως οφείλει αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους που φιλοξενεί και ζουν μακριά από τις οικογένειές τους;

“Ολα βαίνουν καλώς” επισημαίνει ο πρόεδρος που, όπως λέει, κάθε εξάμηνο ζητάει την Βεβαίωση-Ικανοποίηση Γονέα από τους συγγενείς των τροφίμων και “όλοι είναι ικανοποιημένοι”.