Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη χθεσινή επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου, η οποία όπως τόνισε «ξεπέρασε και τις προσδοκίες μας».
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν:
1ον. H παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία το οποίο υλοποιεί μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και αφορά στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης που συνδέεται άρρηκτα με ένα νέο σύγχρονο υγιεινό τρόπο ζωής.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο θεσμικό συμβουλευτικό όργανο, η οποία εισηγείται αναπτυξιακές δράσεις και παρακολουθεί αυτές που ήδη υλοποιούνται.
Μετεξελίσσονται οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις και τους δίνεται -για πρώτη φορά στα 25 χρόνια που υπάρχουν- η απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων και να αποτελέσουν πραγματικούς αναπτυξιακούς μοχλούς για τις τοπικές κοινωνίες.
3ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.
4ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που προβλέπει:
Τη δημιουργία εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου.
Τη ρύθμιση θεμάτων αλιείας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλιευτικών σκαφών.
Τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Τη ρύθμιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Ρυθμίσεις που αφορούν στο πολλαπλασιαστικό υλικό ορισμένων ποικιλιών κάνναβης
5ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.
Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επιδιώκεται η βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποθαλάσσιων περιοχών μας μέσα από την ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προϊόντων.
Ειδικότερα:
Συστήνεται για πρώτη φορά Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού.
Επιδιώκεται με την κατηγοριοποίηση των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού.
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Ρυθμίζεται η υποχρέωση γραπτής ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών πριν από την πραγματοποίηση κάθε κατάδυσης.
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υπηρεσία καταδύσεων αναψυχής από καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης (καταδυτικές κρουαζιέρες, live aboard).
Αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια εντοπιότητας για την άσκηση του επαγγέλματος του Παρόχου Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής.
Καταργούνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου.
6ον. Θέματα υλοποίησης του νόμου για το επιτελικό κράτος, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Μεταξύ άλλων, από τις 8 Φεβρουαρίου 2020 περιέρχεται στους Γενικούς Διευθυντές, δηλαδή στην ίδια τη μόνιμη διοικητική ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης, η αρμοδιότητα τελικής υπογραφής για το σύνολο των ατομικών διοικητικών πράξεων.
7ον. Η παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων.