πεφταστέρια
Σήμερα το ξημέρωμα η βροχή από τα πεφταστέρια

Σήμερα το βράδυ, όταν θα αλλάζει η ημέρα και θα ξημερώνει Τρίτη, αναμένεται να εμφανιστεί στον ουρανό η εντυπωσιακότερη βροχή από αστέρια, η οποία θα γίνει ορατή σε όλο τον νυχτερινό ουρανό της χώρας.

Οι διάττοντες Περσείδες αναμένεται να εμφανιστούν στον ουρανό το ξημέρωμα, εφόσον δεν υπάρχει έντονη νεφοκάλυψη. Ειδικά μάλιστα φέτος, επειδή το φαινόμενο παρατηρείται πολύ κοντά στη μεγάλη πανσέληνο του Αυγούστου την Πέμπτη, θα είναι πολύ εντονότερο, αλλά και πολύ πιο… φωτεινό.

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές βροχές από πεφταστέρια, που είναι αρκετά γρήγορα, φωτεινά, ενώ αφήνουν στο πέρασμα τους, έντονες και μακριές «ουρές» φωτιάς. Το μεγαλύτερο ρεκόρ από πεφταστέρια, έχει παρατηρηθεί το 1993, όταν σύμφωνα με την NASA έπεσαν περίπου 300 αστέρια σε διάστημα μόλις μίας ώρας.

Οι Περσείδες εμφανίζονται σε όλο τον ουρανό, αλλά γίνονται ευκολότερα ορατές στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Γης, με την Ελλάδα και την Κρήτη να βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση ως προς την παρατήρηση του φαινομένου.

Οι πτώσεις των μετεώρων αρχίζουν πολύ αραιά στις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν στη συνέχεια, κορυφώνονται στις 12 προς 13 Αυγούστου, ενώ διαρκούν μειούμενες έως και τις 24 του μήνα.

Οι Περσείδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μετά Χριστόν, ενώ  προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ, ενώ διαθέτει πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων, οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές.

Για να δει κάποιος μια βροχή διαττόντων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρειάζεται να βρει ένα σημείο από το οποίο να παρατηρεί όσο το δυνατό σκοτεινότερο τμήμα του ουρανού. Οι διάττοντες αστέρες μπορούν να φωτογραφηθούν και να δώσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακές φωτογραφίες, ωστόσο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός επαγγελματικής μηχανής, κατάλληλος φακός και εμπειρία.