Θα βιώσουμε καταστάσεις οριακής αντοχής, λένε οι ειδικοί
Θα βιώσουμε

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων με συστάσεις και μέτρα από το παρελθόν και την  ίδια ώρα οι υγειονομικές Αρχές είναι σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της της αύξησης των νοσηλειών και των κρουσμάτων κοροναϊού και ιώσεων. Τα κρούσματα στη χώρα είναι χιλιάδες και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη δεν είδαμε τίποτα αφού αναμένεται περαιτέρω και μάλιστα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων covid και γρίπης.

Οι γιορτές άφησαν πίσω τους  βαρύ ιικό φορτίο και αύξηση 44% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφεται αύξηση και των κρουσμάτων της γρίπης τύπου Α.

Αυξημένη όμως είναι η κίνηση  και  στα φαρμακεία της χώρας την ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω διπλού επιδημικού κύματος με τους πολίτες να προμηθεύονται κυρίως αντιπυρετικά και self test είτε επειδή έχουν συμπτώματα είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που νόσησε. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πίεση στα νοσοκομεία με την αναμονή στα επείγοντα τμήματα πολλές φορές να είναι πολύωρη.

«Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες. Η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Αγαπηδάκη: Παιδιά με συμπτώματα μένουν σπίτι ακόμα και με αρνητικό τεστ

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε δηλώσεις της  τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ.  «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του, να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολειών, είπε «έχουμε βγάλει οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικού. Να μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μεταδίδεται από τις επιφάνειες και με τα σταγονίδια. Άρα έχει αξία να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών. Μάσκες στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στη σχολική κοινότητα, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εκπαιδευτικούς. Έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο και το Υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες. Είναι οι παλιοί κανόνες που ξέρουμε συν ό,τι έχουμε μάθει αυτά τέσσερα χρόνια».

Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη

Πόσο πιθανή είναι η επαναφορά της μάσκας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας, επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε σε φάση να πάρουμε κάθετα μέτρα» και πρόσθεσε πως «το κύμα στα παιδιά έχει καθοδική τάση. Το θέμα είναι ότι έχει ανοδική τάση στις μεγαλύτερες ηλικίες 15-64, ενώ έχει καθοδική στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων». Για τους εργαζόμενους που παρουσιάζουν συμπτώματά σχολίασε ότι «δεν γίνεται να πηγαίνουν με πυρετό στη δουλειά» και υπενθύμισε ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει αναρρωτική άδεια. Το θέμα είναι εκεί που δεν εφαρμόζεται να επιλαμβάνονται οι Αρχές ελέγχου για να επιβάλλονται κυρώσεις».

Ισχυρές συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Τα μέτρα προστασίας για τα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στους διευθυντές των σχολείων τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση των ακόλουθων βασικών μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

– Τακτικό πλύσιμο των χεριών

– Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό).

– Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος – Το γεύμα – Τη χρήση της τουαλέτας.

– Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

– Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

– Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

– Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).

– Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

– Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

– Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

– Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

– Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).