ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ Από τη συναίνεση στο... μπουρλότο

Το… μπουρλότο που έβαλε η κυβέρνηση στη γενικά συναινετική μέχρι χθες διαδικασία στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έσκασε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανεξετάζει μετά τον αιφνιδιασμό που επιφύλαξε η Νίκη Κεραμέως, προτείνοντας χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή συνεννόηση να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, αν θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και όχι μόνο τη συγκεκριμένη επίμαχη τροπολογία.

Αν και είναι διατεθειμένος να υπερψηφίσει, όπως είχε πει εξ αρχής την επιστολική ψήφο των ομογενών στις ευρωεκλογές -παρά τις έντονες επιφυλάξεις και τις ενστάσεις του-, η στάση του επί της αρχής του νομοσχεδίου είναι υπό εξέταση και θα καθοριστεί οριστικά την Τετάρτη. Αυτό θα εξαρτηθεί σε συνάρτηση με το αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου.

Η εξόχως επιφυλακτική έως αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή καμία βελτιωτική πρόταση που έχει καταθέσει στο μεταξύ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση του δικαιώματος, ακόμα και στις ευρωεκλογές.

«Δεν συνηγορούμε σε αυτό το νομοθέτημα», είπε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος για να προσθέσει: «Καμία συναίνεση, η κατάθεση της τροπολογίας χθες, αποδεικνύει ότι δεν θέλετε τη συναίνεση και την υπονομεύσατε».

Ο κ. Φάμελλος στην ομιλία του επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της έλλειψη σοβαρότητας. «Ε, δεν τη χαρακτηρίζεις και σοβαρή στάση με σεβασμό στη δημοκρατία. Διότι προσβάλλει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας και φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας», είπε και υπογράμμισε ότι εν αντιθέσει με την κυβέρνηση η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του, καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις σε συμπόρευση για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η οποία θα αποφέρει «μία μεγάλη ελπιδοφόρα πολιτική αλλαγή».

Ανδρουλάκης: Δύο όροι για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δύο όρους για να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο. Αφενός, να αποσύρει άμεσα την τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους απόδημους στις εθνικές εκλογές. Αφετέρου ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την επιστολική ψήφο στους Έλληνες του εσωτερικού όχι οριζόντια, αλλά μόνο σε περιπτώσεις με αντικειμενική δυσκολία των εκλογέων, όπως η αναπηρία, η εργασία, το γήρας.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα».

Ατόπημα

«Βαρύ θεσμικό ατόπημα» και «κίνηση πολιτικού τακτικισμού» χαρακτήρισε ο Αλέξης Χαρίτσης την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας από τη Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο. Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής επισήμανε πως η τροπολογία «ορίζει ως αποκλειστικό μέσο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τους απόδημους και για τις εθνικές εκλογές την επιστολική ψήφο» και πως στην κατάθεσή της αιφνιδιαστικά συνέβαλε η αρχική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κάλεσε τα δύο κόμματα να αναθεωρήσουν τη στάση τους έστω την ύστατη ώρα, «να μην επιμείνουν στην υποστήριξη της θεσμικής παρεκτροπής και να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως η Νέα Αριστερά νιώθει απόλυτα δικαιωμένη για το γεγονός ότι εξ αρχής τήρησε στάση θεσμικής συνέπεια και σοβαρότητας.

Ο Λοβέρδος

Στο πλευρό της κυβέρνησης τάσσεται για μία ακόμη φορά ο Ανδρέας Λοβέρδος, αυτή τη φορά εκφράζοντας τη συμφωνία του στην τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Αν και η κυβερνητική «βό-μβα» αιφνιδίασε τα κόμματα που αντέδρασαν με σφοδρότητα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «μικροκομματικούς σχεδιασμούς» και «πρα-

ξικόπημα», ωστόσο ο ίδιος σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να υποστηρίξει πως «περί διευκόλυνσης του ψηφοφόρου πρόκειται» και καταφέρεται, όπως άλλωστε συνηθίζει, εναντίον της αντιπολίτευσης καθώς λέει «όχι» στα αυτονόητα, όπως ισχυρίζεται.

«Η μέθοδος “αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση” οδηγεί νομοτελειακά στην απώλεια της κοινής λογικής», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και κάνει λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης προσχημάτων άρνησης μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης ή μάλλον δημιουργίας εικόνας περί ύπαρξης αντιπολίτευσης».