Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μπλίνκεν στα Χανιά
Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μπλίνκεν στα Χανιά

Η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός εταίρος της δυτικής συμμαχίας όπως φάνηκε και από το τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, το οποίο διήρκεσε 1 ώρα και 20 λεπτά.

Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις θέσεις που ανέπτυξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις.

«Εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε» έλεγαν χαρακτηριστικά και εξηγούσαν ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα της ατζέντας» στην κατ’ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών, καθώς και ότι το κλίμα ήταν ειλικρινές και θερμό. Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά ανέφεραν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, σε μια στιγμή που πιστεύω ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Και μάλιστα εδώ, στην Κρήτη, ένα μέρος που συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης.

Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας κάναμε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των σχέσεών μας, θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Από τη συνομιλία μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ συζητήσαμε επίσης και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και διαχρονική υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Χανιά, τον Άντονι Μπλίνκεν και τον καλωσόρισε επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας συμβολισμός για το βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ.

«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.

«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

«Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ακόμα ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

δυσκολα τα πραγματα με την τουρκια - ερντογαν
Με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο εορτασμός των Θεοφανίων
Δύσκολα τα πράγματα με την Τουρκία

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ως αξιόπιστου Συμμάχου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην στρατηγική σχέση των δυο χωρών αλλά και στην προοπτική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κάνοντας ειδική μνεία στην συμβολή αυτής τη εξέλιξης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες στο οικογενειακό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά ήταν από τις λίγες φορές που δεν επικεντρώθηκαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κάλυψαν σφαιρικά τα ευρύτερα περιφερειακά θέματα και τις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και επικεντρώθηκαν στην συνεργασία των δυο χωρών για την αντιμετώπιση τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για την στάση της στην Γάζα και στην προσφορά της για διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στην αποστολή Prosperity Guardian για την διασφάλιση της ασφαλούς και ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά βρήκε πολύ πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα και περιβάλλον συνεννόησης από αυτό που αντιμετώπισε λίγες ώρες νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ειπε ο ίδιος γνωρίζει από Ελληνοαμερικανούς φίλους του πόσο σημαντικό είναι να σε καλεί στην Ελλάδα κάποιος στο ίδιο του το σπίτι όπου παρεμπιπτόντως δοκίμασε και δυο κρητικές ρακές με θέα τον Κόλπο της Σουδας πριν αναχωρήσει για την Ιορδανία.

Είναι και η σημειολογία: τα σκυθρωπά και σφιγμένα πρόσωπα στην διάρκεια των συναντήσεων με τον Χακάν Φιντάν και στην φωτογραφία με τα ανέκφραστα πρόσωπα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η απουσία κάθε είδους φυσικού ήχου κατά την διάρκεια των δυο συναντήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ .Μπλίνκεν πίεσε την τουρκική πλευρά για να προχωρήσει άμεσα η έγκριση από την Ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Πρωτόκολλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εισπράττοντας αόριστες υποσχέσεις ότι «αυτό είναι θέμα της Εθνοσυνέλευσης». Η Τουρκία επέμεινε ότι θα πρέπει πρώτα να πάρει στα χέρια της την συμφωνία για τα F16 και κατόπιν θα προχωρήσει η έγκριση του πρωτοκόλλου της Σουηδίας.

Για το Κογκρέσο αυτό όμως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» καθώς ζητά την ακριβώς αντίστροφη σειρά… Η ελπίδα των Αμερικανών είναι ότι εντος των επόμενων ημερών ή εβδομάδων θα λυθεί η εκκρεμότητα της Σουηδίας ώστε να προχωρήσει στο Κογκρέσο η Συμφωνία για τα F16 παράλληλα με αυτή των F35.