ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Παρέλαση...
Οι μικροί μαθητές τίμησαν τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν πριν από δύο περίπου

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα της Επανάστασης του ‘21

Πέρασαν 197 χρόνια από τη στιγμή που ο υπόδουλος ελληνικός λαός ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στους Τούρκους, και τα μηνύματα της επανάστασης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Ενώ η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στην Τουρκία κορυφώνεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στα Ψαρά, από όπου κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός από τα Ψαρά, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία

«Στον 21ο αιώνα την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι κορώνες, αλλά η διαρκής επίλυση των διαφορών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι «τη μεγάλη (ισχυρή) Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές!».

«Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη όχι για να απειλήσει, αλλά για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Μια μέρα σαν τη σημερινή είναι μια μέρα που οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες, τα στρατευμένα νιάτα που βρίσκονται απ’ άκρη σ’ άκρη, προκειμένου να υπερασπιστούν 24 ώρες το 24ωρο την εθνική μας ακεραιότητα και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η σκέψη μας βρίσκεται σε αυτούς αλλά και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο αυτούς όσο και τον ελληνικό λαό ότι η σκέψη μας όχι μόνο σήμερα που γιορτάζουμε την ελευθερία μας αλλά καθημερινά είναι μαζί τους και κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Μήνυμα Παυλόπουλου

«Είμαστε λαός της ειρήνης, της φιλίας και της δημοκρατίας. Αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από όλους» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα. Ταυτόχρονα σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας ιδίως όμως τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας που είναι και κυριαρχία της Ε.Ε».

 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Παρέλαση...
Ο πρωθυπουργός από τα Ψαρά, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και τη μαθητική, στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν χθες οι επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, στο Ηράκλειο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας με την ελληνική σημαία στα χέρια έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρία Γιαννακάκη, η οποία τόνισε πως η ιστορική μνήμη πρέπει να χρησιμεύει ως παράδειγμα για το σήμερα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του για την εθνική μας επέτειο ανέφερε ότι η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή γιορτή για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση. Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι τα μηνύματα του αγώνα των προγόνων μας είναι διαχρονικά και επίκαιρα για ενότητα, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, δημιουργία και πρόοδο.

Το πρωί τελέστηκε  επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του 56ου Δημοτικού Σχολείου  Ηρακλείου, κ. Νεκταρία Πρωτογεράκη.

«25η Μαρτίου 1821: ένα έθνος κοιτάζει τον κατακτητή του με περιφρόνηση και τον τάφο του με αδιαφορία. Ένα ολόκληρο έθνος επιλέγει μία ώρα ελεύθερης ζωής και όχι πολλά χρόνια σκλαβιάς και φυλακής» είπε η κ. Πρωτογεράκη. Τόνισε πως «στη ψυχή των Ελλήνων υπήρχε ζωντανή η αίσθηση της ελευθερίας που θέλει θυσίες για να αποκτηθεί. Για αυτό ακριβώς και βάδιζαν συνειδητά προς το θάνατο. Χωρίς αμφιβολία, ο αγώνας αυτός είχε την ουσία και τις διαστάσεις ενός θαύματος».

Η κ. Πρωτογεράκη, στον πανηγυρικό της ημέρας, σημείωσε πως «σήμερα, που καπνοί και φλόγες τυλίγουν κάποια χιλιόμετρα μακριά μας τη γη δίχως να αφήνουν περιθώριο για ηρωισμό, εμείς ας σηκώσουμε ψηλά το αίσθημα ευθύνης. Είναι καιρός να θυμίσουμε στον εαυτό μας και στη νέα γενιά ότι είμαστε παιδιά όλων εκείνων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών του ’21. Να καταλάβουμε τι σημαίνει να καταστρέφεται από τον πόλεμο η πατρίδα των ανθρώπων και να δούμε με άλλη ματιά τους ανθρώπους που δίνουν παρόμοιους αγώνες σήμερα, δίπλα μας, για ελευθερία και δημοκρατία».

Ακολούθησε τελετή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με  επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια έγινε η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση με διαφορετική διαδρομή, λόγω έργων, ξεκίνησε από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης,  συνέχισε προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ και τελείωσε  στο  τέλος της οδού  Αβέρωφ.

Η παρέλαση έγινε με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Εθελοντών Σαμαρειτών, της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού « Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Αγ. Πολύκαρπος», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «ο Άγιος Νεκτάριος Βριούλων εκ Μικράς Ασίας»,  του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Άγιος Σπυρίδωνας», του Συλλόγου «Ροδαυγή», των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, του ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού,  του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των Στρατιωτικών Τμημάτων.