ο Προκόπης Παυλόπουλος
Δεν υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Προκόπης Παυλόπουλος

Χωρίς υπογραφή επέστρεψε τα προεδρικά διατάγματα για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η νομική υπηρεσία απέστειλε στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου αλλά και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Με την κίνηση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα προεδρικά διατάγματα, όπως είναι άλλωστε προφανές, δεν έχουν καμία νομική ισχύ, επομένως ούτε κάποιο δεσμευτικό χαρακτήρα από τη νέα κυβέρνηση στο να τα εφαρμόσει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε διορισμούς στην ανώτατη ηγεσία του Άρειου Πάγου, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή κυβέρνηση μάλιστα, ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για πρωτοφανή απόφαση θεσμικά, τονίζοντας ότι η «απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Στις ραγδαίες εξελίξεις που είχαν βάλει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό, είχαν υπάρξει και ανταλλαγές επιστολών μεταξύ του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και του τότε προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μιχάλης Καλογήρου είχε ζητήσει συναίνεση στο θέμα της επιλογής νέας ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια ζητώντας παράλληλα την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο είχε απαντήσει πως ακόμα κι αν υπήρχε διακομματική συναίνεση για το ζήτημα «το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης υπήρξαν και δημοσιεύματα που ήθελαν την προεδρία της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει στο θέμα εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνης, γεγονός που είχε αναγκάσει πηγές της προεδρίας να προχωρήσουν σε διαψεύσεις.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Άμεσα αντέδρασε στην κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.  Στη σχετική ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι «παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της Νέας Δημοκρατίας, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης τονίζεται επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση «είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών».

«Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας» αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.