Οι ελληνικές Ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο ενισχύθηκαν τα τελευταία 24ωρα και με δυνάμεις της Frontex προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.
Η συμβολή τους αναμένεται να είναι σημαντική καθώς τα επεισόδια από τους μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά και οι συνεχείς ρίψεις μολότοφ, καπνογόνων ακόμη και δακρυγόνων είναι συνεχείς.
Αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη – μέλη για την επιχείρηση RABIT της FRONTEX.
Χρυσοχοΐδης
«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στη φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας προς το προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στον Έβρο, σε επίσκεψη του εχθές το πρωί, με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο υπουργός συνοδευόταν από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί και τη διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της FRONTEX, Ana Cristina Jorge.
Αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX απηύθυναν ομιλίες στο προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη – μέλη για την επιχείρηση RABIT της FRONTEX, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Die Welt
Η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτιμήσεις για την ελληνοτουρκική κρίση του πρώην ναυτικού ακολούθου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πρώην πλοίαρχου, Χαλίς Τουντς, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έπεσε σε δυσμένεια, απομακρύνθηκε από τη θέση του και ζει σήμερα εξόριστος στην Ολλανδία.
Με τίτλο «Τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν χειρότερα από το 2015» η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τον τούρκο πρώην αξιωματούχο ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει τους μετανάστες στον Έβρο και όχι στο Αιγαίο είναι «να πλήξει την Ελλάδα και την ΕΕ με δραματικές εικόνες συγκρούσεων που θα κάνουν το γύρο του κόσμου».
Ο Χαλίς Τουντς κατηγορεί μάλιστα τον Tούρκο πρόεδρο ότι με τις συντονισμένες ενέργειές του διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Deutsche Welle μεταφέρει τις δηλώσει του Τούρκου ανώτερου πρώην αξιωματικού: «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και άλλες αποτυχημένες πολιτικές ενέργειες».
Ο ίδιος συνεχίζει ότι τώρα «ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τη στρατηγική του στον Έβρο να εκβιάσει τους Ευρωπαίους, για να λάβει περισσότερα δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ελπίζει να δημιουργήσει, με τη στήριξή τους, ζώνη ασφαλείας στη Συρία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα».
Όμως ο Χαλίς Τουντς αναφέρεται και σε μια άλλη αιτία για τη στρατηγική κλιμάκωσης της Τουρκίας στον Έβρο.
«Η Ε.Ε. ξεκίνησε σταδιακά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας με αφορμή το τουρκολυβικό σύμφωνο. Με την κρίση στο μεταναστευτικό ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως καταφέρει να πιέσει τις Βρυξέλλες να αναστείλουν τις κυρώσεις», γράφει η Die Welt.