Πώς είναι να εργάζεται κανείς για την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου;
«Ως μηχανικός της Apple έχω την ευκαιρία να δουλέψω σε προϊόντα που θεωρούνται σημεία αναφοράς της παγκόσμιας τεχνολογίας (π.χ. iPhone) και χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια χρήστες.
Επίσης, έχω την ευκαιρία να διαμορφώσω σε ένα βαθμό το πώς θα είναι ο κόσμος της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια, ίσως και δεκαετίες», αναφέρει στην «Π» ο Ηρακλειώτης, κ. Γιάννης Πευκιανάκης.
Η Apple είναι εξαιρετική εταιρεία
για αυτούς που τους αρέσουν
οι προκλήσεις
Η συνέντευξη του μηχανικού Η/Υ και ερευνητή έχει ως εξής:
Θα αρχίσω με την ερώτηση που όλοι σκεφτόμαστε: τελικά, πόσο ωραίο είναι να δουλεύει κανείς για την Apple; Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό, όπως το έχει ο κόσμος στο μυαλό του;
«H δουλειά στην Apple είναι εξαιρετικά συναρπαστική και ταυτόχρονα πολύ απαιτητική.
Ως μηχανικός της Apple έχω την ευκαιρία να δουλέψω σε προϊόντα που θεωρούνται σημεία αναφοράς της παγκόσμιας τεχνολογίας (π.χ. iPhone) και χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια χρήστες.
Επίσης, έχω την ευκαιρία να διαμορφώσω σε ένα βαθμό το πώς θα είναι ο κόσμος της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια, ίσως και δεκαετίες.
Η Apple παρέχει όλα τα εργαλεία και τις συνθήκες στους εργαζόμενούς της, ώστε να είναι δημιουργικοί.
Το πολύ ισχυρό «brand name» της εταιρείας, η τεράστια απήχηση των προϊόντων της και η συνεχής αναζήτηση για καινοτομία, κάνει τη δουλειά μας ιδιαίτερα απαιτητική. Η Apple είναι εξαιρετική εταιρεία για αυτούς που τους αρέσουν οι προκλήσεις».
Εσείς που είστε «από μέσα», πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η εταιρεία ξεχωρίζει; Ποιο είναι το μυστικό της;
«Η Apple δίνει μεγάλη έμφαση στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, την καινοτομία και την εύκολη αλληλεπίδραση του χρήστη με τη τεχνολογία. Καταρχάς, πριν ένα προϊόν γίνει διαθέσιμο στο καταναλωτή σχεδιάζεται με μεγάλη προσοχή και αξιολογείται ακόμα και για χρόνια.
Η Apple επενδύει πολύ στο μέλλον και πάντα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες στα προϊόντα της, που ίσως δε γίνονται πάντα άμεσα αντιληπτές από τον μέσο χρήστη. Εστιάζει πάντα στο χρήστη και πως θα κάνει τη ζωή του ευκολότερη. Έτσι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό «brand name»».
Ποιο είναι το δικό σας αντικείμενο;
«Το αντικείμενο μου είναι τα ασύρματα δίκτυα και επικοινωνίες. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δουλεύω σε ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς, αυτό που ο κόσμος γνωρίζει ως 5G. Ανήκω στην ομάδα που έφτιαξε το πρώτο 5G iPhone. Ο στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε ασύρματα δίκτυα που θα είναι γρήγορα, ενεργειακά αποδοτικά και ασφαλή».
Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια; Ποιο τεχνολογικό θαύμα οραματίζεστε;
«Βαδίζουμε με γοργούς ρυθμούς προς στο «διαδίκτυο των πάντων» (Internet of Everything), όπου άνθρωποι, δεδομένα και συσκευές συνδέονται μέσω του διαδικτύου και παρέχουν νέες εφαρμογές. Βασικοί πυλώνες αυτού του οράματος είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ασύρματα δίκτυα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τις συσκευές πιο«έξυπνες», ικανές να κατανοήσουν το περιβάλλον τους, φέρνοντας στο προσκήνιο εφαρμογές όπως εικονική πραγματικότητα και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.
Τα ασύρματα δίκτυα θα επιτρέψουν στις οντότητες αυτού του οικοσυστήματος να είναι παντού και πάντα συνδεδεμένες, όχι μόνο μέσω επίγειων υποδομών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα (π.χ. δικτύων κινητής τηλεφωνίας) αλλά και μέσω του διαστήματος. Ο ψηφιακός κόσμος του μέλλοντος θα είναι πολύ συναρπαστικός».
Κε. Πευκιανάκη, υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις στην Ελλάδα; Θα μπορούσε η χώρα μας να προσελκύσει εταιρείες και επιστήμονες να εργαστούν εδώ;
«Έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Microsoft που σχεδιάζει να εγκαταστήσει κέντρα δεδομένων (data centers) και της Amazon που θα αναπτύξει υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα. Επίσης αρκετές ελληνικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας (startups) είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, με διεθνείς διακρίσεις.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να προσελκύει επενδύσεις στο τομέα της τεχνολογίας εξαιτίας του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού της. Είναι σημαντικό, όμως, να υπάρχει ένα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο και να μειωθεί η γραφειοκρατία για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων».
Τι σχέσεις διατηρείτε με το νησί μας;
«Αν και ζω στο εξωτερικό περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, η Κρήτη είναι το αγαπημένο μου μέρος, το σπίτι μου. Επισκέπτομαι τη Κρήτη δυο φορές το χρόνο για να δω την οικογένεια μου, τους φίλους μου και βέβαια να απολαύσω τη θάλασσα το καλοκαίρι. Επίσης διατηρώ πολύ στενές σχέσεις με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Έχω συνεργαστεί σε ερευνητικά πρότζεκτ και έχω δώσει αρκετές διαλέξεις είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.
Μου αρέσει να μιλάω με τους συναδέλφους φοιτητές και να τους βοηθάω όπως μπορώ στα επόμενα τους βήματα. Θα ήθελα μελλοντικά να επιστρέψω και να εργαστώ στη Κρήτη».
«Βαρύ» βιογραφικό
Ο Γιάννης Πευκιανάκης είναι μηχανικός Η/Υ και ερευνητής στην Apple με έδρα το Κουπερτίνο στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πριν από την Apple, εργαζόταν στα Hewlett-Packard Labs με έδρα το Πάλο Άλτο στη Καλιφόρνια, και στα Technicolor Labs στο Παρίσι. Ο κ. Πευκιανάκης ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, και το διδακτορικό του στο Τμήμα Η/Υ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε Ασύρματα Δίκτυα και Επικοινωνίες. Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις στα κορυφαία συνέδρια και περιοδικά της περιοχής του και κατέχει πολλές πατέντες. Τα συστήματα που έχει σχεδιάσει χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες στο κόσμο.
«Οι παραπάνω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και δεν εκφράζουν την Apple ή κάποιο προηγούμενο εργοδότη μου», σημειώνει.