Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» παρουσίασε, σε διαδικδυακή εκδήλωση, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Αττική.
«Ένα χρόνο μετά είμαστε για μια ακόμη φορά στο σημείο μηδέν. Σήμερα που μιλάμε, τα νοσοκομεία της Αττικής, παρά τα μεγάλα λόγια περί ενίσχυσής τους, για 3η φορά το τελευταίο χρόνο, είναι στο κόκκινο. Και ας μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο πέμπτο συνεχόμενο μήνα λοκντάουν και παρόλα αυτά η Αττική κινδυνεύει να ζήσει ό,τι η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβρη. Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι προφανείς» είπε εμφατικά.
Ανέφερε δε ότι «από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 6.500 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους».
«Αν είχαμε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολλοί από αυτούς θα είχαν προσέλθει έγκαιρα στα νοσοκομεία και η εξέλιξη της υγείας τους μπορεί να ήταν διαφορετική.
Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δεν θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID και να γίνεται επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν» συμπλήρωσε.
Σημειώνοντας ότι η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι πολύ σύντομα, ίσως την πρώτη κιόλας μέρα μετά την έξοδο από την πανδημία, κάποιοι θα ξεχάσουν εύκολα όλα αυτά που μας φανέρωσε η ίδια η πραγματικότητα».
Όπως είπε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, «η Υγεία αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «μία μικρή επανάσταση» που θα περιλαμβάνει αύξηση των δαπανών, ώστε να φθάσει σε βάθος τετραετίας στον ευρωπαικό μέσο όρο που είναι 7% του ΑΕΠ και θα ξεκινήσει με μία ένεση από τον πρώτο χρόνο, ύψους 3 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη ανακατανομή των δαπανών στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης των πόρων» τόνισε ο κ. Τσίπρας
«Δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για «εθνική επιταγή».
«Είναι η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια 40 χρόνια μετά το πρώτο ΕΣΥ και αφού διαδοχικές κυβερνήσεις και κυρίως οι επιλογές των μνημονίων το αποδυνάμωσαν, ήρθε η ώρα να το επανασχεδιάσουμε και να το χτίσουμε ξανά» συμπλήρωσε.
Επιπλέον τόνισε, ότι χρειάζεται «Νέο ΕΣΥ»:
-Που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ισότιμα.
-Που να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές
-Που να δίνει έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας
-Που να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας
-Που να αντιστρέφει το braindrain των νέων γιατρών -επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.
-Που να δίνει οριστικό τέλος στη σπατάλη, στη διαφθορά και τις «άτυπες πληρωμές»
-Που να αναδιανέμει τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της.
-Που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού.
Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες, ένα «νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό», γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό ΜΟ που είναι στο 7% του ΑΕΠ», «αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος».