Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αλέξης Τσίπρας

Με δύο γυναίκες στο τιμόνι της Δικαιοσύνης προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο στην αλλαγή ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Μία κίνηση που προκαλεί ήδη αναταράξεις.  Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την αρνητική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τον συναινετικό διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, προχώρησε αμέσως στη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου και στη λήψη αυτής της απόφασης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε την Ειρήνη Καλού ως πρόεδρο και τη Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέα του ανώτατου δικαστικού θεσμού.

Στο μεταξύ πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι και η ημερομηνία που λήγει η θητεία των ανώτατων δικαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η Ειρήνη Καλού είχε διαχειριστεί ως ανακρίτρια την υπόθεση του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα μετά από πολύωρη απολογία είχε αφήσει τότε ελεύθερο τον Γιάννη Αγγέλου στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή επιβάλλοντας μια ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή χρηματική εγγύηση της τάξης των 400.000 ευρώ.

Στη συνέχεια μετά από αίτηση που υπέβαλε ο κατηγορούμενος, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, για μείωση της εγγυοδοσίας του έριξε την εγγύηση στις 300.000 ευρώ

H Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014. Το όνομά της είχε περιληφθεί στις επιλογές πριν έναν χρόνο χωρίς ωστόσο να προαχθεί – κάτι που συνέβη τώρα.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014. Η Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τη Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο

Εν τω μεταξύ, επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Εξήγησε ότι «ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δεν θα έκανε αυτή την επιλογή».

Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της».

Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων.

Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί». Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

 

Διαφωνίες από υπουργούς

Δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Πιτισιόρλας χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε εκφράσει τη διαφωνία του τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος σε δημοσιογράφους με τους οποίους και συνομίλησε κατά την αποχώρησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλώνοντας την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποχωρήσει από την πολιτική.

Την ίδια διαφωνία για το δικαστικό  εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της δικαιοσύνης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εξέφρασαν και ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος Γιώργος Δραγασάκης αλλά και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.