ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM: Τσίπρας - επιχειρηματίες

«Είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις» διαμήνυσε η ελληνική πλευρά. «Εμείς ήμασταν μαζί σας στις δύσκολες στιγμές», ήταν η απάντηση της γαλλικής πλευράς που μπορεί να εκληφθεί και ως υπονοούμενο για τη συνέχεια.
Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε στο σημερινό ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο “Ίδρυμα Νιάρχος” παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και περίπου 100 εκπροσώπων από γαλλικούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

Την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος της Total, κ. Patrick Pouyanne, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση της σύμβασης για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα από την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια. Για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή χρειάζεται πρώτα η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όμως έχει θέσει ορισμένες παρατηρήσεις που καθυστερούν σημαντικά όλη τη διαδικασία.

Ο ισχυρός άντρας της Total ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό αν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα επεκταθούν, εκτός από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης που είναι σήμερα, και σε άλλες περιοχές, εννοώντας το Αιγαίο με τον πρωθυπουργό να του απαντά πως πρέπει να γίνονται προσεχτικά βήματα, αφού έχουμε και «ευέξαπτους γείτονες». Υπενθυμίζεται πως η Total μαζί με την Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα υποβάλει προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

O κ. ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων της SUEZ, επανέλαβε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την απόκτηση ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, διευκρινίζοντας πως τους ενδιαφέρει η διαχείριση των εταιρειών, καθώς εκτιμά πως σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν με την τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις.

Γενικότερα από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον κάποια deals, καθώς ποτέ από τέτοιου είδους forum δεν προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα.

Χρειάζεται προπαρασκευή, όπως συνέβη με το μνημόνιο, συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Nicolas Dufourq.

Ο κ. Dufourq μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ολοκλήρωσαν και τη συμφωνία για συμμετοχή της τράπεζας στο Ταμείο Συμμετοχών EquiFund με 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE για τη σύσταση joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Επανέρχονται οι Γάλλοι για την Κρήτη

Τη διερεύνηση συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας συζήτησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης με τον ισχυρό άνδρα της Engie (θυγατρική της Edf) Gerard Mestrallet.

Στο περιθώριο της συνάντησης των Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών με τους Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξη Τσίπρα, οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τομείς συνεργειών όπως στις ΑΠΕ. Η Engie δραστηριοποιείται σε αυτόν τομέα, όπως και στις ενεργειακές υπηρεσίες και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Στο τραπέζι «έπεσε» η Κρήτη και η ανάπτυξη αιολικού πάρκου με αποθήκευση ενέργειας. Η Engie είχε αποπειραθεί στο παρελθόν να κατασκευάσει υβριδικό σταθμό στην ανατολική Κρήτη, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτό λόγω τοπικών αντιδράσεων.
Οι κ. Παναγιωτάκης και Mestrallet ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της εξειδίκευσης της συνεργασίας.

Επενδύσεων συνέχεια υποσχέθηκε ο Μακρόν

…ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Συνέχεια επενδύσεων στην Ελλάδα υποσχέθηκε ο Μακρόν

Επενδύσεις, συνεργασίες και οικονομικά ζητήματα στη χθεσινή ατζέντα του Γάλλου προέδρου, που επισκέφθηκε το πρωί το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq, και πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης, που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μία πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου, σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μάς καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα και επικέντρωσε στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σ’ αυτό.

Επισήμανε, παράλληλα, την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολιάζοντας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, τόνισε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Πιάνοντας το νήμα και από τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πώς μπορεί τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική κυβέρνηση να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Ακολούθησε επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου παρακολούθησε παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο. Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του γευμάτισαν με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο και συναντήθηκαν με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ, ενώ αποχώρησαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη στήριξη Μακρόν

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είχε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον οποίο, όπως ανέφερε, «είχε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα μας και την Ευρώπη, αλλά και για την ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης».

Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν

«Ο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα. Και μάλιστα στην αρχή της θητείας του. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα. Χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτικές κριτικές. Είμαστε η παράταξη που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη γραμμή της Ν.Δ.: «Πιστεύουμε στις μεγάλες αλλαγές που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και περισσότερες δουλειές για όλους. Διεκδικούμε για την πατρίδα μας ρόλο ισότιμου εταίρου και όχι επαίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Υποστηρίζουμε διαχρονικά, ενεργά, έμπρακτα τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί βασικό, κεντρικό στόχο της πολιτικής μας».

«Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κλείνοντας τη δήλωσή του.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Μνημόνιο συνεργασίας με τους Γάλλους

Ολοκληρώνεται σύντομα η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Το μνημόνιο υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, από τον υπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως έχω τονίσει κι άλλες φορές, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το μνημόνιο προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από τις τράπεζες, τη χρηματοδότηση της απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία κυβερνητικών και μη εργαλείων υποστήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κ.ά.).

Προβλέπεται επίσης δυνητικά η χρηματοδότηση γαλλικών ΜμΕ για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, καθώς και η δικτύωση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών με νεοφυείς (start up) επιχειρήσεις.