Την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι.
Ο Γάλλος Πρόεδρος αφού επανέλαβε ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στη θάλασσα και υπενθύμισε ότι Παρίσι και Ευρωπαίοι εταίροι καταδίκασαν τις προκλήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ότι συζήτησε με τον κ.Μητσοτάκη για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, την οποία και κατήγγειλε, ενώ εξέφρασε και τη δική του ανησυχία γιατί η Άγκυρα όπως τόνισε παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου Ελλάδα και Γαλλία θα πραγματοποιήσουν μία πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ανακοίνωσε ότι τέλος Φλεβάρη η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλύ θα επισκεφτεί την Ελλάδα και σημείωσε ότι “αυτή η στρατηγικής σημασίας συμφωνία θα έχει φυσικά και πολιτικές προεκτάσεις, θα είναι μία συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης. Μιλάμε για μία βιομηχανική συνεργασία και κοινές επιχειρήσεις”.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ήταν κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και σε σχέση με το “απολύτως άκυρο έγγραφο, το οποίο συνυπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης η Αγκυρα”.
Τόνισε ότι ο μόνος δρόμος είναι το διεθνές δίκαιο και σε αυτόν επιμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της και πρόσθεσε: “Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως εγγυητές της ειρήνης”.
Σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αποφασίστηκε να βρίσκονται σε επαφή για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας σε διμερές επίπεδο και πως η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τομέα κοινού ενδιαφέροντος αποτελούν η ενέργεια και η ασφάλεια στη διαφοροποίηση των πηγών της και αναφέρθηκε στη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού Εast Μed ώστε το φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή να φτάσει στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και γαλλικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο project.
Μητσοτάκης – Μακρόν εστίασαν επίσης στο ελληνογαλλικό οικονομικό φόρουμ, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο γαλλικών επενδύσεων και ενδυνάμωσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Και στα πρωτογενή
Συναντίληψη “με τον φίλο Εμμανουέλ” διαπιστώθηκε επίσης όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης για όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων καθώς και στην προσπάθεια να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
“Η Ελλάδα έχει αποδείξει αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων και έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων” δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια”.
Μητσοτάκης-Μακρόν εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σχέδιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά για ενιαίο ευρωπαικό πλαισιο ασύλου και μετανάστευσης. Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα με 400 άτομα προσωπικό, αλλά και για την επιστροφή μεταναστών.