ΧΤΥΠΟΥΝ “ΚΟΚΚΙΝΟ” ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ «Εκτόξευση» τιμών στα έργα

Στα κάγκελα ο κατασκευαστικός κλάδος με αφορμή τη δραματική αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες των βασικών δομικών υλικών, καθώς κινδυνεύουν να βαλτώσουν και να μην ολοκληρωθούν δεκάδες δημόσια έργα. Στο σύνολο τους οι φορείς εκπροσώπησης των κατασκευαστών και των εργοληπτικών οργανώσεων ζητούν  να υπάρξει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση των τιμών των δημοσίων έργων, που όπως εκτιμάται εάν δε δοθεί λύση από τον επόμενο μήνα θα σταματήσουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Τεχνικών Εταιρειών) κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο οποίος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή όλα τα οικοδομικά έργα είναι στην αναμονή και εξελίσσονται σε ποσοστό 20%, με την ελπίδα ότι το Υπουργείο θα θέσει σε εφαρμογή την αναθεώρηση των τιμών που προβλέπεται από το νόμο. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση του κόστους και στα ιδιωτικά έργα, σε ποσοστό 30% με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικότερα όπως σημειώνει, από τις αρχές του 2021 μέχρι το τέλος Μαΐου, άρχισε απότομα μια κατακόρυφη αύξηση των τιμών των δομικών υλικών, που αποτελούν τον κορμό της κατασκευής των έργων. Έτσι για παράδειγμα, ο σιδηροπλισμός καταγράφει μια εκρηκτική αύξηση της τάξης του 80% (!). Αντίστοιχα τα πλαστικά αυξήθηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ο χαλκός αυξήθηκε σε ποσοστό 45% τα αλουμίνια 40%  η ξυλεία 30%, και το σκυρόδεμα σε ποσοστό 25-30%.

Το αρμόδιο Υπουργείο έχει πάρει ήδη μια σειρά επιστολών στα χέρια του από όλους τους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, όπου ξεκαθαρίζει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις, που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και νομοτελειακά οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων.

Όπως τονίζουν δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί ο εργοληπτικός κόσμος στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας της Covid-19 στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης

Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, σε αυτή τουλάχιστο τη φάση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν. Ακόμα και στο ενδεχόμενο μετά από έξι μήνες να εξισορροπηθούν οι τιμές,  η αύξηση θα μείνει, καθώς κανένα υλικό που η τιμή του  έχει ανέβει κατά 80% δεν μπορεί να πέσει θεαματικά. Όσο και να μειωθεί, η αύξηση 40% θα μείνει.

Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών όπως εξάλλου προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ο κ. Αθουσάκης σημειώνει ότι εάν το Υπουργείο δε λάβει υπόψη του τα αιτήματα των κατασκευαστών και των εργοληπτικών οργανώσεων για τα δημόσια έργα και να ενεργοποιήσει το άρθρο του νόμου για την αναθεώρηση των τιμών όλα τα έργα από Οκτώβρη και μετά, θα βαλτώσουν.

Μάλιστα όπως εξηγεί, ήδη σε αυτή τη φάση υπάρχουν πάρα πολλά έργα έχουν σταματήσει, πάρα πολλά καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης τους, ενώ είναι έτοιμα και ώριμα να συμβασιοποιηθούν δεν πάνε οι ανάδοχοι να υπογράψουν μέχρι να δουν τι θα γίνει με το θέμα της αναθεώρησης. Μάλιστα όπως τονίζει, ήδη έχουν γίνει πολλές προσφυγές από τους εργολήπτες που έχουν συμβάσεις εκτελούμενων δημοσίων έργων, βάση του άρθρου 288 του αστικού κώδικα ότι προσεβλήθη βάναυσα η ισορροπία της συμβάσεων ως προς το οικονομικό αντικείμενο  από την ημερομηνία της σύμβασης μέχρι σήμερα.

Όπως είναι γνωστό, παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί πολιτικές δεσμεύσεις  από την Κυβέρνηση, ότι θα υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή έχει συγκροτηθεί και αρμόδια επιτροπή πρακτικά δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση.  Οι Εργοληπτικές Οργανώσεις ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των αναδόχων επιχειρήσεων, ώστε να μην διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, η ολοκλήρωση σημαντικών δημόσιων έργων.