Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανακοινώνει σήμερα ή αύριο την υποψηφιότητά του και τον κ.Θεοχαρόπουλο να αποσύρεται από την κούρσα.
Πάντως σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και των debate ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε την εξής δήλωση:
Δεν εκλέγουμε απλώς πρόεδρο.
Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα debates ανοίγουμε νέους προοδευτικούς δρόμους στο πολιτικό σύστημα και στην παράταξη».
Ο Θεοδωράκης
«Το σημαντικό είναι να δίνεις απαντήσεις για τα προβλήματα της χώρας. Δεν θέλουμε ένα κόμμα για να βολέψουμε τους κολλητούς μας. Θέλουμε ένα κόμμα για να κυβερνήσουμε αύριο», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον Παύλο Τσίμα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3. Απαντώντας στα πολλά ερωτήματα των ακροατών για την ψηφοφορία που θα αναδείξει τον ηγέτη του νέου προοδευτικού κινήματος ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός: «Ο φοιτητής που βρίσκεται στη Βέρνη ή στο Εδιμβούργο θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει από τον υπολογιστή του.
Με την ταυτότητά του και την πιστωτική του κάρτα θα ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και θα παίρνει έναν κωδικό για να μπορεί να ψηφίσει. Μερικοί ζητούν οι φοιτητές να πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως μια εβδομάδα πριν για να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση.
Είναι σαν να λέμε “θα μου στείλεις email, αλλά πριν θα πρέπει να μου το φέρεις και τυπωμένο σε χαρτί”». Προφανώς, όπως είπε, θα υπάρχει και η κλασική ψηφοφορία όπου θα μπορεί ο καθένας με την ταυτότητα του να πηγαίνει στο δημαρχείο ή στο καφενείο και να ψηφίζει. Οι κάλπες θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να ψηφίζει και να ξαναψηφίζει. Όσοι θέλουν θα δηλώνουν μέλη του νέου φορέα και όσοι θέλουν θα δηλώνουν φίλοι.
Τα στοιχεία όσων ψηφίσουν δεν θα δημοσιοποιούνται και οι κατάλογοι με τους φίλους θα καταστρέφονται με την ευθύνη του Νίκου Αλιβιζάτου. Αναφερόμενος στον καθηγητή, είπε ότι είναι ένας προοδευτικός αδέκαστος νομικός και ότι η παρουσία του εγγυάται ότι η διαδικασία θα γίνει χωρίς παρατράγουδα και θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.
Εξηγώντας την απόφασή του να διεκδικήσει τελικά την προεδρία του νέου φορέα, χαρακτήρισε γενναία την απόφαση της κυρίας Γεννηματά να αποδεχθεί την πρόταση που είχε κάνει πριν ένα χρόνο το Ποτάμι: «Είναι γνωστό ότι η κυρία Γεννηματά ζητούσε τόσο καιρό την ένταξη του Ποταμιού στη ΔΗΣΥ λέγοντας: “ελάτε στη ΔΗΣΥ και μετά πάμε σε εκλογή αρχηγού”. Κάτι που εμείς είχαμε απορρίψει κατηγορηματικά.
Τελικά συμφωνήσαμε ότι πάμε σε έναν εντελώς νέο φορέα, με εκλογή αρχηγού από την κοινωνία». Και έτσι – όπως είπε χαρακτηριστικά – θα έχουμε ένα “no name κόμμα” που θα αποκτήσει ταυτότητα ανάλογα με την πολιτική πλατφόρμα του αρχηγού που θα κερδίσει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι το όραμά του για τον νέο φορέα εμπεριέχει «μεγάλη δόση νέου μαζί με λίγο καλό παρελθόν» και ανέφερε ως παράδειγμα την «επανάσταση ΑΣΕΠ» που προώθησε το 1994 ο Σάκης Πεπονής. «Δεν μπορείς όμως με παλιά υλικά να φτιάξεις κάτι καινούριο.
Αν οι πρώτες καρέκλες γεμίσουν με ανθρώπους που έχουν ασκήσει εξουσία, έχουμε αποτύχει. Πρέπει να αφήσουμε πολλές άδειες καρέκλες στις πρώτες σειρές για νέους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι ο «μεγάλος εγγυητής σε αυτή τη διαδικασία θα είναι οι ψηφοφόροι. Αν ψηφίσουν 200.000 σε αυτή τη διαδικασία δεν θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον αρχηγό. Αν ψηφίσουν 50.000 μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες».