Υπουργείο Οικονομικών

«Μαίνεται» η αντιπαράθεση του Υπουργείου Οικονομικών με τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Αφορμή η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφορικά με την ελληνική οικονομία.

Μια έκθεση-«καμπανάκι», η οποία εν ολίγοις αναφέρει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, όμως προειδοποιεί για την πορεία των εσόδων αλλά και για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Η έκθεση ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία της, όπως έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τη μη χρήση έγκυρων στοιχείων και μίλησε για «συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων».

«Η  συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους “θεσμούς” και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περνώντας στην αντεπίθεση, μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε: «Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία. Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο. Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη».

ο  συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας
«Εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση, με ορίζοντα το 2026» ανέφερε επίσης ο κ. Λιαργκόβας, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό Οικονομικών.

Τόνισε ακόμη πως, αν σε αυτό το πλαίσιο υπήρχαν νεότερα διαθέσιμα στοιχεία, τότε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προφανώς και θα τα χρησιμοποιούσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι το μείζον είναι πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί και ρύθμιση με μεσοπρόθεσμα μέτρα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία θέση την οποία υιοθετεί και η κυβέρνηση.

Το ΥΠΟΙΚ ωστόσο επανήλθε επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ακριβείς οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες των τόκων της έκθεσης Λιαργκόβα».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για εκτιμήσεις που ανάγονται στα τέλη του 2013, όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοσθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαΐου του 2016».

Το Υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ακόμη, δεν συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αλλά οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα, όταν διαπιστώνονται σφάλματα.