Για το κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων που βρίσκεται σε έξαρση μετά τις γιορτές μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για «μια κατάσταση η οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επειδή πρώτον υπάρχει μεγάλη διασπορά και νοσηρότητα». Όπως είπε βέβαια η έξαρση των ιώσεων είναι κάτι σύνηθες για την εποχή αυτή.
Ειδικότερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στο κοκτέιλ των αναπνευστικών ιώσεων τονίζοντας ότι μετά τις γιορτές τα δεδομένα έχουν επιβαρυνθεί.
Αναφερόμενος στις ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού που απειλούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δήλωσε ότι η νόσος μπορεί να είναι βαριά και πολλές φορές αποδιοργανώνει την υφιστάμενη νόσο και έτσι συχνά οι άνθρωποι αυτοί να μπαίνουν στα νοσοκομεία με αποδιοργάνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και άλλων υποκείμενων νοσημάτων λόγω της Covid.
«Xρειάζεται εγρήγορση, χρειάζονται κάποια μέτρα» είπε τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι ο εμβολιασμός. «Υπάρχει το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον ιό, ιδιαίτερα για αυτές τις δύσκολες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά υπάρχει και το εμβόλιο για τη γρίπη. Σύντομα θα υπάρχει εμβόλιο και για τον ιό για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό».
Ειδικότερα τόνισε ότι πλέον οδηγούμαστε σε μια ετήσια δόση για τον κοροναϊό με επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα καλύπτει τα στελέχη που υπήρχαν τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, όπως είπε «αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουνε γίνει είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να γίνουν, αν λάβουμε υπόψη μας ότι στη χώρα μας είναι 1 – 2 εκατ. ο πληθυσμός που έχει προδιάθεση για σοβαρές εκβάσεις λοιμωδών νοσημάτων».
Επισήμανε ότι στον τομέα του εμβολιασμού είμαστε πίσω και σήμερα στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας θα υπάρχει μια τέτοια ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Ερωτηθείς για το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι ο καθένας πια γνωρίζει τι πρέπει να κάνει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια με τον κοροναϊό. «Στα νοσοκομεία νομίζω ότι είναι αναγκαίο. Είναι αυτονόητο. Όλοι οι υγειονομικοί καταλαβαίνουμε ότι στο νοσοκομείο, με αυτή την διασπορά, είναι ακόμα πιο ευάλωτοι από αυτοί που κυκλοφορούν στην κοινότητα». Γι αυτό όπως είπε η «μάσκα θα πρέπει να υπάρχει παντού μέσα στα νοσοκομεία, από όλους, από τους γιατρούς, από τους συνοδούς, από τους διοικητικούς υπαλλήλους, από όλους στο χώρο του νοσοκομείου».