Eκδήλωση για τα 120 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα 1904-2024

Ο κ. Κεφαλογιάννης περιηγήθηκε στην οικία του Παύλου Μελά και παρακολούθησε την έκθεση ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Κατά το χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή μάς κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι και γεμίζουν την ψυχή μας με το ιερό καθήκον για την προάσπιση της πατρίδας, αλλά και το χρέος που έχουμε να τιμούμε τους εθνικούς μας ήρωες και να μνημονεύουμε τις πράξεις τους.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την εγγονή του ήρωα Παύλου Μελά Ναταλία Ιωαννίδη που με γενναιοδωρία και πατριωτικό αίσθημα δώρισε την οικία του στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή διότι ως υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας συνέβαλε στην ολοκλήρωση της δωρεάς, καθώς και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «Κύκλωψ», η οποία κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο παραδόθηκε στην υπηρεσία του Έθνους ως μνημείο της Σύγχρονης Ιστορίας.

Παρόντες ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο δήμαρχος Κηφισιάς  Βασίλης Ξυπολιτάς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της οικογένειας του Παύλου Μελά και λοιποί προσκεκλημένοι.

Ομιλίες για τον ήρωα Παύλο Μελά απηύθυναν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΝΔΗΣ ταξίαρχος Βασίλειος Μουντοκαλάκης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης και η εγγονή του ήρωα κυρία Ναταλία Ιωαννίδη.

«Ο Παύλος Μελάς ή Μίκης Ζέζας, όπως ήταν το όνομα με το οποίο πολέμησε. Ένας ευγενής ιδεολόγος, οραματιστής μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, που αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός». Ένας θαυμάσιος Έλληνας, άξιος απόγονος των ηρώων του Έθνους, που ενώ είχε όλες τις προοπτικές μιας επίζηλης σταδιοδρομίας, εντούτοις, δεν δίστασε να ακολουθήσει τα κελεύσματα του καθήκοντος» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

«Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι και γεμίζουν την ψυχή μας με το ιερό καθήκον προάσπισης της πατρίδας, αλλά και το χρέος που έχουμε να τιμούμε τους εθνικούς μας ήρωες και να μνημονεύουμε τις πράξεις τους» επισήμανε.

«Το πιο συγκινητικό, αλλά συνάμα και τιμητικό», είπε, «είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε στην οικία του ήρωα».

Και συνέχισε: «Στο σπίτι από το οποίο ξεκίνησε, 120 χρόνια πριν, για να δώσει σάρκα και οστά στο εθνικό του όραμα. Την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ένα σπίτι που κάθε γωνιά του είναι μια αναβίωση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Στην αποκατεστημένη πλέον οικία του Παύλου Μελά, η οποία ανακαινίσθηκε και παραδόθηκε στην υπηρεσία του Έθνους ως ένα μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας».

«Κάθε γενιά, σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής της, έχει καθήκον να προσφέρει τα μέγιστα στην Πατρίδα και να δίνει συνειδητά τον δικό της αγώνα. Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ