«Δεν έρχομαι εδώ για να εκδικηθώ, για να διασυρθεί ο κύριος Φιλιππίδης. Δεν επιθυμώ τίποτα απ’όλα αυτά. Ούτε η απόφαση θα λύσει το πρόβλημά μου. Αυτό θα το λύσω μόνη μου. Έρχομαι να πληροφορήσω τον κόσμο τι έχει συμβεί και να παραδειγματιστούν αντίστοιχοι άνθρωποι που πράττουν έτσι». Με αυτά τα λόγια η καταγγέλλουσα προσπάθησε να εξηγήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου τους λόγους για τους οποίους στράφηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον Πέτρο Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού.
Η πρώτη από τις δύο καταγγέλλουσες περιέγραψε τα όσα έλαβαν χώρα στο καμαρίνι του τότε δημοφιλή ηθοποιού στο θέατρο Μουσούρη το 2010, όταν -όπως κατέθεσε- υπήρξε το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης, ενώ είχε βρεθεί εκεί για επαγγελματικούς λόγους.
Κατά την κατάθεση της, η γυναίκα αναφέρθηκε αναλυτικά πως ο Πέτρος Φιλιππίδης επιχείρησε να «της ορμήξει», ακινητοποιώντας τη στον καναπέ όπου υπήρχε μέσα στο καμαρίνι.
«Του έλεγα συνέχεια να σταματήσει. Πλέον με πόναγε με τα χέρια του όπως με είχε ακινητοποιήσει. Μου ασκούσε δύναμη και ορμή για να μην σηκωθώ. Εγώ κουνιόμουν ασταμάτητα, ήταν ένας μηχανισμός αντίδρασης. Δεν είχα τη σωματική δύναμη να τον απωθήσω, για αυτό κουνιόμουν» είπε μεταξύ άλλων.
Ένταση κατά την εισαγγελική εξέταση
Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε «στη Γαλλία έχουν 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μια απόπειρα… μην τρελαθούμε κιόλας…».
Οι ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού οδήγησαν στην αντίδραση της υποστήριξης της κατηγορίας, ιδίως όταν ο πρώτος ζήτησε από την καταγγέλουσα να καθίσει στο εδώλιο -δίπλα στον κατηγορούμενο- για να κάνει αναπαράσταση του τρόπου που καθόταν, όταν δέχθηκε επίθεση. «Κυρία πρόεδρε, παρακαλώ προστάτευσε τη μάρτυρα» διαμαρτυρήθηκαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι.
Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος σας άνοιξε τη πόρτα;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Οι βιαστές ανοίγουν την πόρτα; Το ακούσαμε και αυτό…
Σε άλλο σημείο της εξέτασης, ρώτησε αν η καταγγέλλουσα την ώρα της επίθεσης φορούσε «τάγκα ή κανονικό εσώρουχο», αλλά και πως ο κατηγορούμενος «ήρθε τόσο γρήγορα σε στύση σε αυτήν την ηλικία; ήταν και μεγάλος άνθρωπος…»..
Η μάρτυρας αναφέρθηκε πώς κατάφερε να βγει από το θέατρο λέγοντας: «Προσπάθησε να ολοκληρώσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Τον απέκρουσα, τον απομάκρυνα με το πόδι μου. Άρχισα να κοπανάω την πόρτα συνεχόμενα. «Μην φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανένας στο θέατρο» μου είπε. Τον παρακάλεσα να μου ανοίξει την πόρτα. Έκατσε στο μπουντουάρ του.
Ήταν φανερό ότι είχε παραιτηθεί από την προσπάθειά του να κάνει αυτό που ήθελε. Και τότε έπιασα τα πράγματα μου και συνέχιζα να φωνάζω και να χτυπάω τη πόρτα. Ήρθε κοντά μου και είπε ότι αν περάσω την πόρτα δεν υπάρχει επιστροφή και πως όσο εύκολα μπορούσε να φτιάξει την καριέρα κάποιου, τόσο εύκολα μπορούσε και να την καταστρέψει. Του είπα «άνοιξε την πόρτα» και το επόμενο που θυμάμαι είναι να βγαίνω από την έξοδο».
Η μάρτυρας κατέθεσε πως την ίδια ημέρα εκμυστηρεύτηκε το περιστατικό σε φίλη της, την οποία συνάντησε «σα λύση σωτηρίας» όπως είπε. Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο γιατί δεν κατήγγειλε το περιστατικό, είπε:
«Σκέφτηκα ότι κανείς δεν θα με πιστέψει. Δεν μου πέρασε ότι θα πήγαινα σε ιατροδικαστή για να πάρει στοιχεία. Δεν ήξερα πως πρέπει τυπικά να αντιδράσω.. ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος αυτό. Αυτό που λέτε κοινωνική εμπειρία δεν την είχα. Σκέφτηκα ότι προστατεύω την οικογένεια μου και ότι δεν θα έμπαινα στο επίκεντρο έτσι».
Πρόεδρος: Εσείς δηλαδή επιλέξατε να το κρύψετε κάτω από το χαλί…
Μάρτυρας: Ήταν η επιλογή μου να κάνω σα να μην συμβεί. Ήταν τρόπος επιβίωσης για να συνεχίσω να είμαι λειτουργική στη ζωή μου.
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κατηγορούμενος ηθοποιός το επόμενο διάστημα την καλούσε στο τηλέφωνο: «Μου έλεγε τι να του λέω για να αυτοϊκανοποιηθεί. Υπήρχαν φορές που γινόταν πολυ πιεστικός με μηνύματα θα έρθω εκεί που είσαι. Φοβόμουν. Δεν σκεφτόμουν λογικά. Ήμουν σε ψυχική ομηρία. Το ξέρω πως ακούγεται αυτό σήμερα».
Π. Φιλιππίδης: Αρνείται τις κατηγορίες
Ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες της απόπειρας βιασμού κατά δύο γυναικών, μέσω των συνηγόρων του, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί της κατηγορίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.
«Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι αθώος αυτών των δύο πράξεων που του αποδίδονται και για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό. Σήμερα έχει αλλάξει το κλίμα. Αλλιώς ήταν το 2021 που δεν τολμούσε ηθοποιός να βγει να υποστηρίξει το Φιλιππίδη κι αλλιώς τώρα, που υπάρχει και η ομόφωνη απόφαση που τον απάλλαξε για τις βασικές κατηγορίες» ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακοπουλος και συνέχισε: «Η θέση μας είναι πως όσα καταγγέλουν είναι σαν να διαβάζουν ένα σενάριο με πρωταγωνιστές ένα γνωστό ηθοποιό και αυτές και ένα βιασμό ο οποίος είναι σεναριακός».
Κεκλεισμένων των θυρών
Νωρίτερα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της καταγγέλλουσας, η κατάθεση της να ληφθεί κεκλεισμένων των θυρών.
«Συντρέχουν οι προϋποθέσεις ανεξαρτήτως της δημοσιότητας της δικής. Η ίδια αποφεύγει τον τύπο και δεν έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία της. Είναι η ελάχιστη προστασία της παθούσας στην παρούσα φάση» υποστήριξε ο δικηγόρος προς υποστήριξη της κατηγορίας με τον εισαγγελικό λειτουργός να επισημαίνει: «Συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πιθανό διασυρμό του θύματος, ιδιαίτερα μεγάλο, και θα υποστεί ψυχική ταλαιπωρία. Πιστεύω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών ως προς τη μαρτυρία του δεύτερου θύματος».
Το δικαστήριο ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης, στον οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα της Βάνας Μπάρμπα και του Παύλου Χαϊκάλη μεταξύ άλλων.