«Σφίγγεται η καρδιά σου όταν βλέπεις ότι ένας υποψήφιος των πανελληνίων που θέλει να γίνει αστυνομικός μπορεί να ακυρωθεί και να μην προχωρήσει η διαδικασία ακόμα και για μισό χιλιοστό. Πολλές περιπτώσεις, πολλά παράπονα, απογοητευμένα παιδιά και πολλές ενστάσεις για όσους πιστεύουν ότι αδικήθηκαν. Όμως κι εμείς πρέπει να τηρούμε τα όσα προβλέπονται γιατί τα πρόστιμα μάς περιμένουν στη γωνία».
Είναι τα λόγια αστυνομικού που έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων και το έργο της συμπλήρωσης και της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω των πανελληνίων.
Η διαδικασία ξεκίνησε προχθές, ολοκληρώνεται στις 25 του μήνα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επισκέψεις στα αστυνομικά τμήματα νεαρών αγοριών και κοριτσιών που ονειρεύονται να κάνουν αυτό το επάγγελμα. Χρόνο με το χρόνο οι αιτήσεις αυξάνονται, λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αφού πολλοί νέοι επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό τον επαγγελματικό χώρο είτε γιατί τους αρέσει να καταπολεμούν το έγκλημα και να προστατεύουν τον πολίτη, είτε γιατί σκέφτονται ότι πρόκειται «για μια δουλειά σίγουρη, ένα πόστο στο δημόσιο, με τα καλά και τα κακά του».
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου χρόνο με το χρόνο υπάρχει αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων. «Τα νέα παιδιά επιθυμούν να γίνουν αστυνομικοί. Επιλέγουν είτε τις σχολές αστυφυλάκων είτε αξιωματικών. Όμως, η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και ακρίβεια» εξηγεί αστυνομικός, ο οποίος τονίζει ότι «με τις ελλείψεις που υπάρχουν αστυνομικοί αυτή την περίοδο αφήνουν τα αμιγώς αστυνομικά τους καθήκοντα και ξεκινούν τις μετρήσεις…».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή. «Να συμπληρώσεις σωστά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος, δεν είναι εύκολο πράγμα. Κρατάς στα χέρια σου το επαγγελματικό μέλλον ενός νέου ανθρώπου. Όμως, μένουν πίσω άλλες υποχρεώσεις, λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει ακόμα στο σύστημα για την εισαγωγή στην αστυνομία. Η λύση είναι μία. Να γίνονται όλες οι αιτήσεις ηλεκτρονικά και οι αστυνομικοί να κάνουν αυτά τα οποία πρέπει και αφορούν στην ασφάλεια του πολίτη».
Η γραφειοκρατία που μας περιέγραψαν δεν… περιγράφεται. Οι αιτήσεις των τμημάτων προωθούνται με τη συμπλήρωσή τους στις αστυνο-
μικές διευθύνσεις, εκείνες με τη σειρά τους τις στέλνουν στο Αρχηγείο και πάλι από την αρχή.
Έρχονται με τακούνια και όταν τους λέμε ότι πρέπει να τα βγάλουν «συννεφιάζουν»
Τα περιστατικά που τα δικαιολογητικά δεν παραλαμβάνονται από τις Αρχές είναι πολλά. Κυρίως όταν το ελάχιστο ύψος για τις γυναίκες ήταν στο 1.70μ, κάτι που άλλαξε πέρυσι και το ύψος των γυναικών που θέλουν να γίνουν αστυνομικίνες ορίστηκε στο 1.63μ.
«Υπήρξαν περιπτώσεις που παιδιά ήρθαν στα τμήματα και από την πρώτη στιγμή έβλεπες ότι δεν έχουν το απαιτούμενο ύψος. Θυμάμαι περίπτωση κοπέλας 17 ετών με ύψος 1.60μ που ήρθε φορώντας ψηλά τακούνια και δεν ήθελε να τα βγάλει. Όταν της είπαμε ότι δεν γίνεται έτσι η μέτρηση πείστηκε να τα αφαιρέσει. Όταν της είπαμε το ύψος της, έβαλε τα κλάματα. Έκανε όμως και ένσταση, η οποία πάλι δεν έγινε δεκτή, λόγω ύψους…».
Πλέον το… υψομετρικό πρόβλημα δεν αποτελεί τόσο συχνό «κόφτη», λένε στελέχη της αστυνομίας. «Δεν είναι όμως δίκαιο. Τα παιδιά αυτά είναι στην ανάπτυξή τους. Σε ηλικία 17 ετών που μας έρχονται δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως» τονίζει αξιωματικός της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι το όλο σύστημα επιλογής είναι στρεβλό και πρέπει να αλλάξει.
«Από την ποσόστωση που απαιτείται μέχρι και το ύψος που έχει κάποιος είναι λάθος. Μην πούμε για τις αγωνίες και τις ώρες δουλειάς που απαιτούνται για να μην γίνει κάποιο λάθος και καταστρέψεις τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου».
Αυστηρές οι διαδικασίες
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι πολύ αυστηρές και κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει στη διαδικασία της αναστημομέτρησης. Άλλωστε, μία μέτρηση δεν είναι αρκετή. Ακολουθούν άλλες δύο για την επικύρωση των προηγούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε περίπτωση που επιβλήθηκε πρόστιμο σε αστυνομικό της Κρήτης επειδή έκανε άθελά του λάθος στη μέτρηση. Και ποιο ήταν το λάθος; Μισό χιλιοστό. Το πρόστιμο όμως των 100 ευρώ, ακόμα συζητείται…