Πολάκης

Θύελλα αντιδράσεων κι ένα απίστευτο θέατρο παραλόγου έχει στηθεί γύρω από την περίφημη συνομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας και η αναπαραγωγή της από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης προκάλεσαν ραγδαίες εξελίξεις με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη να παραγγέλλει προκαταρτική έρευνα της υπόθεσης και διερεύνηση για το αν η καταγραφή της συνομιλίας έγινε χωρίς τη συναίνεση του Γιάννη Στουρνάρα.

Στο μεταξύ, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός, όσο και το documentonews προχωρούν σε απίστευτες επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως ναι μεν η συνομιλία έχει πραγματοποιηθεί όπως καταγράφηκε, αν και ποτέ δεν ηχογραφήθηκε κανείς. Το πώς μεταφέρθηκε ωστόσο η συνομιλία ακριβώς δεν διευκρινίζεται πουθενά.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού στηρίζει τον Παύλο Πολάκη, αφήνοντας αιχμές στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και μη σχολιάζοντας ωστόσο τις έμμεσες απειλές του αναπληρωτή υπουργού, αλλά ούτε και το πώς η συνομιλία μεταφέρθηκε αυτούσια. Σε δήλωσή του πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας φροντίζει να διευκρινίσει πως ουδέποτε η συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν με τη συναίνεσή του.

«Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον» αναφέρει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε μέσω facebook υποστηρίζοντας ότι είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας όπως δημοσιοποιήθηκε από το «documentonews» αλλά είναι «απολύτως ψευδές» ότι κατέγραψε τη συνομιλία.

Παρόλ’ αυτά, ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει την επίθεση υποστηρίζοντας ότι «αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτακη, της κας Σπυράκη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά».

Πλήρη κάλυψη επιπρόσθετα στον Παύλο Πολάκη παρέχει και το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο καλεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να σεβαστεί την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού όπου και προστίθεται:

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».

Σημειώνεται ωστόσο, ότι εφόσον από την ποινική έρευνα προκύψουν ενδείξεις ότι ο αναπληρωτής υπουργός προχώρησε σε καταγραφή της συνομιλίας, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για δικές της ενέργειες.

Αναφέρεται επίσης, ότι σύμφωνα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα, «όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».