Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν η οικογένειά της, οι καθηγητές και οι συμμαθητές της την πορεία της υγείας της 17χρονης μαθήτριας του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου που ήρθε σχολική εκδρομή στο Ηράκλειο και αντί να διασκεδάζει με τους φίλους της, δίνει μάχη για τη ζωή της διασωληνωμένη στην Εντατική του Βενιζελείου.
Το κορίτσι, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη, παρουσιάζει εκτεταμένο εγκεφαλικό οίδημα και θα απαιτηθούν 10-15 ημέρες για να υποχωρήσει.
Όλα άρχισαν το πρωί της Κυριακής όταν το κορίτσι που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τροφικές αλλεργίες και συγκεκριμένα στα γαλακτοκομικά προϊόντα έφαγε βούτυρο με ψωμί στο ξενοδοχείο όπου μένει το σχολείο στην περιοχή της Αμμουδάρας.
Ένιωσε αμέσως δυσφορία και πήγε στο δωμάτιο της για να κάνει ένεση αδρεναλίνης, εκεί που τη βρήκαν λίγο αργότερα χωρίς σφυγμό συμμαθητές και καθηγητές της.
Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και η 17χρονη που είχε ήδη πάθει καρδιακή ανακοπή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διασωληνώθηκε.
«Η εγκεφαλική βλάβη φάνηκε από την πρώτη αξονική»
«Η εγκεφαλική βλάβη φάνηκε απο την πρώτη κι όλας αξονική» είπε στην «Π» ο κ. Κιούλπαλης, σημειώνοντας ότι οι γιατροί του νοσοκομείου επικοινώνησαν με τους γιατρούς που την παρακολουθούν στην Αθήνα, καθώς το κορίτσι έχει χρόνιο πρόβλημα με τις αλλεργίες.
«Η κατάστασή της είναι σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή» μας είπε ο διευθυντής της Μονάδας.
Οι γονείς της, που ζουν δραματικές στιγμές, βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής στο Βενιζέλειο, ενημερώνονται συνεχώς απο τους γιατρούς και ελπίζουν ότι το παιδί τους θα τα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή του.
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από τους συνοδούς καθηγητές για την αλλεργία του παιδιού.
Η τροφική αλλεργία δεν συγχωρεί λάθη
Το περιστατικό με την 17χρονη μαθήτρια που κατανάλωσε γαλακτοκομικό προϊόν στο οποίο έχει αλλεργία και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε να νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζελείου, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια αλλεργία.
Η παιδοαλλεργιολόγος Μαρία Παπαδογιωργάκη, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Γονέων Παιδιών με Αλλεργίες, μίλησε στην «Π» για την αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης στην οικογένεια, στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στους χώρους εστίασης, αφού και στην Κρήτη υπάρχουν πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στη βρεφική ηλικία και εντοπίζεται με δερματικά τεστ, με το εκχύλισμα της αλλεργιογόνου ουσίας στο δέρμα.
Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι από ήπια μέχρι σοβαρά, ακόμα και απειλητικά για τη ζωή.
Εάν η αλλεργία στη συγκεκριμένη τροφή είναι ήδη γνωστή, ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης της αντίδρασης είναι η αποφυγή αυτής της τροφής.
«Τα παιδιά που έχουν αλλεργίες θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουν με μεγάλη ωριμότητα το πρόβλημά τους και είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στις τροφές που καταναλώνουν», είπε η γιατρός.
Παραμένει, όμως, το ενδεχόμενο έκθεσης στο αλλεργιογόνο από άγνοια ή παράλειψη.
Επειδή τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο χώρο του σχολείου, και μάλιστα χωρίς την επίβλεψη των γονέων τους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στην υπεύθυνη τροφή.
«Χρειάζεται συντονισμένη φροντίδα του εκπαιδευτικού προσωπικού, των γονέων και των ιατρών για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον» τονίζει η κ. Παπαδογιωργάκη.
Οι 9 τροφές
Η παιδοαλλεργιολόγος επισημαίνει ότι παρόλο που ο καθένας από εμάς μπορεί να εμφανίσει αλλεργία σε οποιαδήποτε τροφή, το 90% των τροφικών αλλεργιών προκαλείται από τις παρακάτω 9 τροφές: γάλα, αυγό, ψάρι, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, οστρακοειδή, φιστίκι σόγια, σισάμι.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι από ήπια, έως πολύ σοβαρά: φαγούρα στο στόμα, πόνος στην κοιλιά, έμετοι, διάρροια, εξάνθημα, αναπνευστική δυσχέρεια αλλά και αναφυλαξία, η οποία είναι και η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Η γιατρός τονίζει ότι η χορήγηση αδρεναλίνης είναι επιβεβλημένη και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζεται και δεύτερη ένεση πριν μεταφερθεί ο ασθενής, άμεσα, στο νοσοκομείο.
Ωστόσο σημείωσε ότι για τις τροφικές αλλεργίες και τι μπορούν να προκαλέσουν δεν υπάρχει επαρκής γνώση ούτε στις σχολικές τάξεις, ούτε στους χώρους εστίασης.
Ένας από τους σκοπούς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φίλων Γονέων Παιδιών με Αλλεργίες, είναι η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση πάνω σε αυτό το θέμα, που αφορά μεγάλο αριθμό παιδιών αλλά και ενηλίκων.