Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Μπρακατσούλας

Έφυγε χθες από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Μπρακατσούλας. Είχε φτάσει τα 95 του χρόνια, αλλά παρέμενε αειθαλής και διαυγής μέχρι το τέλος. Στον Μπρακατσούλα αναφέρεται με ανάρτησή του ο Αριστομένης Συγγελάκης:
“Δυστυχώς, έφυγε απόψε, στο σπίτι του στου Παπάγου, ο αγαπημένος μας Πρόεδρος Βασίλης Μπρακατσούλας. Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Μακρονησιώτης, ο αντιδικτατορικός αγωνιστής, ο σπουδαίος νομικός, ο Βουλευτής, ο διακεκριμένος συγγραφέας, ο υπέροχος άνθρωπος, ο σπάνιος φίλος, ο πνευματικός πατέρας μας!
Το βραδάκι της. Πέμπτης περπατούσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η κόρη του Μαρία Μπρακατσούλα . Είχαμε καλή σχέση αλλά δεν μιλούσαμε συχνά. Πάγωσα! Κατάλαβα ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν ήταν για καλό. Η Μαρία μου είπε τα δυσάρεστα και επικοινώνησα αμέσως με τον γιο του Τάσο  να τον συλληπηθώ και στη συνέχεια με τον Στρατηγό Δημήτρη Αλευρομάγειρο  , τον Χρήστο Οικονόμου, πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ (όπου διαδέχθηκε τον Βασίλη Μπρακατσούλα) και στενό του φίλο και άλλους συναγωνιστές από το Εθνικό Συμβούλιο να τους ενημερώσω και να συζητήσουμε τα περαιτέρω.
Ο Βασίλης Μπρακατσούλας, «ο λευκός ιππότης της Δικαιοσύνης», είχε κλείσει στις 5 Φεβρουαρίου τα 95 του χρόνια. Όλη του η ζωή ήταν ένας διαρκής αγώνας για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατία.
Ως μαθητής συμμετείχε στην ΕΠΟΝ και την Εθνική Αντίσταση στο χωριό του, Κανάλια Καρδίτσας. Στη συνέχεια Γραμματέας της νεολαίας των Αριστερών Φιλελευθέρων (Γ. Σοφιανόπουλος), και κατόπιν στην ΕΔΑ του Γιάννη Πασαλίδη και στην Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΝΕ (1951).
Παρακολούθησε τη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του και συμμετείχε σε κινήσεις υπεράσπισης των δικαζομένων αγωνιστών. Ως τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών συνελήφθη προς εκτόπιση τον Μάρτιο του 1952, διότι κατά το διατακτικό της σχετικής απόφασης «ηγήθηκε των διαδηλώσεων των φοιτητών της Αθήνας υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα». Απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Εθνάρχου Μακαρίου.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου (1952-1953) όπου βασανίστηκε σκληρά και νοσηλεύθηκε στο 401 ΣΝ.
Το 1958 εκλέγεται Βουλευτής Καρδίτσας (ήταν μέχρι σήμερα ο τελευταίος εν ζωή βουλευτής της ΕΔΑ – εκλεγμένος στις εκλογές του 1958). Στη συνέχεια η Χούντα τον στέλνει εξορία στη Γυάρο και το Παρθένι της Λερου. Με τη Μεταπολίτευση ρίχνεται με ορμή ξανά στους κοινωνικούς αγώνες και στη μαχόμενη δικηγορία. Επιστρέφει στη Βουλή το 1989 και εκλέγεται 4 φορές (1989-1996), με το ΠΑΣΟΚ, όπου χρημάτισε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.


Ακολούθησαν άλλα σημαντικά δημόσια αξιώματα (Νομάρχης Μαγνησίας και Ιωαννίνων – όπου άφησε εποχή -, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας), αξιώματα που τίμησε με το παραπάνω.
Στη συνέχεια αφοσιώθηκε σε ένα αξιοθαύμαστο συγγραφικό έργο (30 βιβλία!), Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και στον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, στο πλάι του Μανώλη Γλέζου στη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Η φράση του από την συνέντευξή του στην εφημερίδα TA NEA και τον Dimitris N. Maniatis τον Ιούλιο του 2021 τα λέει όλα:
«Αντιλαμβάνομαι τον αγώνα αυτό ως ιερή υποχρέωση, εθνικό και δημοκρατικό καθήκον, παρακαταθήκη υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας για τις νέες γενιές. Ακράδαντα πιστεύω ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία συμμετείχα ως μαθητής μαζί με χιλιάδες συναγωνιστές, ένας αγώνας που σφράγισε τη ζωή μου».
Ο Βασίλης Μπρακατσούλας ήταν Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου από το Δεκέμβριο του 2016, αμέσως μετά την αποχώρηση από τη θέση του Προέδρου του Μανώλη Γλέζου και πάλεψε σκληρά και με μεράκι στον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη. Με την σπουδαία νομική του συγκρότηση, την πολύπλευρη μόρφωσή του, το χαμόγελό του, το χιούμορ του, την αισιοδοξία του, την άριστη κρίση του, την σωφροσύνη, το ήθος και την γενναιοψυχία του, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Εθνικό Συμβούλιο και χαλύβδωσε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε!
Ο Βασίλης Μπρακατσούλας αγαπούσε με πάθος την Κρήτη και έλεγε συχνά ότι “είμαι πρώτα Θεσσαλός και μετά Κρητικός”! Το ίδιο μου επανέλαβε στην τελευταία μας συνάντηση και το πρόσωπό του έλαμπε όταν μιλούσε για την Κρήτη και τους Κρητικούς! Η χαρά του όταν επισκεπτόταν τη Βιάννο δεν περιγραφόταν! Με ρωτούσε συνέχεια για την οικογένειά μου, που αγάπησε σαν δική του οικογένεια!
Ο Βασίλης Μπρακατσούλας λάτρευε τους ανθρώπους, τη ζωή, τη δημιουργία, την πρόοδο, τον αγώνα! Αγάπησε και αγαπήθηκε με πάθος. Λειτουργούσε πάντα δημοκρατικά, ενωτικά και συνθετικά, αποφεύγοντας τις άγονες αντιπαραθέσεις. Πρόσφερε στην πατρίδα όσο λίγοι Έλληνες!
Ευτυχώς, προλάβαμε και τον τιμήσαμε εν ζωή με μια εκδήλωση στις 14.5.2018 στην αίθουσα του ΔΣΑ, με αφορμή τα 60 χρόνια από την εκλογή του στην Βουλή των Ελλήνων και τη συνολική του προσφορά στο δημόσιο βίο. Ο Μανώλης Γλέζος, που αγαπούσε και εκτιμούσε πολύ τον Βασίλη Μπρακατσούλα, μίλησε στην εκδήλωση και του είπε με αγάπη “είσαι τυχερός Βασίλη που σε τιμήσαμε εν ζωή “.
Θα μας λείψεις αγαπημένε μας Πρόεδρε, φίλε και συναγωνιστή. Θα δυσκολευτούμε να συνηθίσουμε την απουσία σου. Αλλά θα κρατήσουμε πολύτιμο φυλακτό τις συζητήσεις μας, τις όμορφες αναμνήσεις από τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ανθρωπιά σου, το χαμόγελό σου, τα αστεία σου. Την ατσάλινή σου θέληση και τον ανυποχώρητο αγώνα σου, με όποιο τίμημα απαιτούνταν, για Δημοκρατία, Εθνική και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη! Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα! Μέχρι τη νίκη!
Καλό ταξίδι Πρόεδρε! Χαιρετισμούς στην αγαπημένη σου σύζυγο Ζωζώ, που έφυγε πριν ένα χρόνο. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!
Σημείωση:
Ο τίτλος της τιμητικής εκδήλωσης στον Βασίλη Μπρακατσούλα, στις 14.5.2018 ήταν: «Βασίλης Μπρακατσούλας: ο Αντιστασιακός, ο Δικηγόρος, ο Βουλευτής, ο Συγγραφέας». Στην εκδήλωση μίλησαν οι Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μιχάλης Λυμπεράτος, Γιάννης Χατζηαντωνίου Βασίλης Αλεξανδρής, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Κώστας Τσιάρας, Ντίνος Ρόβλιας, Γιώργος Σταρατζής. Τιμητική πλακέτα απένειμε στον Βασίλη Μπρακατσούλα ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός  και την εκδήλωση συντόνισε ο Βασίλης Ασημακόπουλος

.