“Για εμένα αυτή η παράσταση είναι ζήτημα καρδιάς και τιμής “
Έχει παίξει σε σημαντικούς και απαιτητικούς ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση, αυτή τη φορά όμως πρόκειται για κάτι διαφορετικό: «Είναι ζήτημα καρδιάς και τιμής, λόγω καταγωγής και βιωμάτων».
Η Χριστίνα Αλεξανιάν σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση – μαρτυρία τα «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», μια αληθινή ιστορία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
“Μεγάλωσα”, τονίζει η γνωστή ηθοποιός ”με τα ακούσματα των βιωμάτων των παππούδων μου. Χρωστάω ό,τι είμαι στην καταγωγή μου και στις αρχές που πήρα από την οικογένειά μου. Μίλησα με την κόρη της Ανζέλ Κουρτιάν πολλά απογεύματα. Το έργο στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο ”Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν”, σε προσωπικές κουβέντες που είχα με την κόρη της και σε χειρόγραφα της ίδιας της Ανζέλ”.
Η ίδια επισημαίνει την επίπονη διαδικασία που ακολουθεί ώστε να δώσει πνοή και υπόσταση στον κάθε ρόλο που ενσαρκώνει. “Αντιμετωπίζωτον κάθε ρόλο σαν σκορπισμένες ψηφίδες που προσπαθώ να τις συνθέσω. Κάθε φορά προσπαθώ να ξεκολλήσω από το χαρτί τον ήρωά μου. Όσο μεγαλώνω, όλο και πιο επίπονη μου φαίνεται αυτή η διαδικασία. Η Ανζέλ με απασχολεί εδώ και 6 μήνες, από το πρωί έως το βράδυ. Τρώω μαζί της, κοιμάμαι μαζί της, την κουβαλάω μέσα μου” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα η παράσταση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Κρητικούς, αφού, όπως διηγείται η Ανζέλ στη συγκλονιστική της μαρτυρία, οι πρόσφυγες έφτασαν μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη Σούδα. “Η Κρήτη μάς αγκάλιασε“, όπως λέει η ηρωίδα, που έζησε τα εφηβικά της χρόνια στην Κρήτη, όπου παρέμεινε για 10 χρόνια.
Έχοντας πρωταγωνιστήσει και στην παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που είχε τεράστια επιτυχία, η γνωστή ηθοποιός εξηγεί το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τέτοιου είδους θέματα. “Είναι χρέος μας“, αναφέρει, “να επισημαίνουμε τα λάθη του παρελθόντος για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων, όπως και η Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελούν μια μαύρη τρύπα της ιστορίας μας. Μιλώντας για αυτά τα θέματα, που τόσο πονούν, είναι σαν να ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ιστορία. Δυστυχώς, είμαστε όλοι δυνάμει πρόσφυγες”.
Στη συνέντευξή της στην «Π» η Χριστίνα Αλεξανιάν μιλά ακόμα για την τηλεόραση, για την πιθανή επιστροφή της 20 χρόνια μετά αλλά και για την κρίση.
“Η καταγωγή μου κυλάει στο αίμα μου”
– Ποια είναι η Ανζέλ Κουρτιάν, την οποία ερμηνεύετε επί σκηνής; Βάλτε μας στον κόσμο της ηρωίδας.
Η Σοφία Μπαχτιαριάν, Αρμένισσα από την Προύσα, με τις τρεις κόρες της βιώνει τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Τον άντρα της τον έχουν πάρει στα Τάγματα Εργασίας και έτσι, με τις τρεις κόρες της-σαν την Αγία Σοφία, ξεκινά ένα οδοιπορικό επιβίωσης. Αφιόν Καραχισάρ-Ουσάκ-Μαγνησία-Σμύρνη. Η Ανζέλ Κουρτιάν, η μικρότερη κόρη της Σοφίας, που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής της Σμύρνης, καταγράφει αργότερα την οδυνηρή εμπειρία της. Στον εμπρησμό της Σμύρνης χάνονται μεταξύ τους, για να επανενωθούν ως οικογένεια στη Μυτιλήνη.
-Ποια είναι η σχέση της ηρωίδας με την Κρήτη;
Μετά τη Μυτιλήνη μπαίνουν στο πλοίο για Πειραιά. Αλλά το πλοίο αλλάζει πλεύση για την Κρήτη. «Είχε γεμίσει ο Πειραιάς. Μας πήγανε στη Σούδα σε αποθήκες και από εκεί οι Κρητικοί μάς πήρανε στα σπίτια τους. Η Κρήτη μάς αγκάλιασε» όπως χαρακτηριστικά λέει η ηρωίδα μου. Έζησε τα εφηβικά της χρόνια στην Κρήτη, όπου παρέμεινε για 10 χρόνια.
– Η καταγωγή σας είναι αρμένικη και από την Καππαδοκία. Ανατρέξατε σε γιαγιάδες και συγγενείς για να πάρετε στοιχεία;
Για εμένα αυτή η παράσταση είναι ζήτημα καρδιάς και τιμής. Μεγάλωσα με τα ακούσματα των βιωμάτων των παππούδων μου. Χρωστάω ό,τι είμαι στην καταγωγή μου και στις αρχές που πήρα από την οικογένειά μου. Μίλησα με την κόρη της Ανζέλ Κουρτιάν πολλά απογεύματα. Το έργο στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο (Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν), σε προσωπικές κουβέντες που είχα με την κόρη της και σε χειρόγραφα της ίδιας της Ανζέλ.
-Είναι πιο εύκολο για έναν ηθοποιό το έργο να έχει προσωπικά στοιχεία ;
Αντιμετωπίζω τον κάθε ρόλο σαν σκορπισμένες ψηφίδες που προσπαθώ να τις συνθέσω. Κάθε φορά προσπαθώ να ξεκολλήσω από το χαρτί τον ήρωά μου. Όσο μεγαλώνω όλο και πιο επίπονη μού φαίνεται αυτή η διαδικασία. Η Ανζέλ με απασχολεί εδώ και 6 μήνες, από το πρωί έως το βράδυ. Τρώω μαζί της, κοιμάμαι μαζί της, την κουβαλάω μέσα μου.
– Έχετε ψάξει τις ρίζες σας;
Στην εφηβεία άρχισα να ψάχνω τις ρίζες μου. Ήταν σαν να με είχες πετάξει μέσα σ’ ένα παραμύθι με πριγκίπισσες και δράκους. Η ευμάρεια των πρώτων χρόνων της ζωής των παππούδων μου μετατράπηκε σε κόλαση κατά τη διάρκεια του μικρασιατικού πολέμου. Η καταγωγή μου κυλάει στο αίμα μου.
Η Γενοκτονία των Αρμενιών και των Ποντίων, όπως και η Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελούν μια μαύρη τρύπα της ιστορίας μας. Μιλώντας για αυτά τα θέματα, που τόσο πονούν, είναι σαν να ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ιστορία
-Έχετε πρωταγωνιστήσει και στο “Σμύρνη μου αγαπημένη” της Μιμής Ντενίση, που είχε τεράστια επιτυχία. Γιατί πιστεύετε οτι ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα θέματα και ο χρόνος δεν δημιουργεί λήθη;
Είναι χρέος μας να επισημαίνουμε τα λάθη του παρελθόντος για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Η Γενοκτονία των Αρμενιών και των Ποντίων, όπως και η Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελούν μια μαύρη τρύπα της ιστορίας μας. Μιλώντας για αυτά τα θέματα, που τόσο πονούν, είναι σαν να ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ιστορία. Δυστυχώς, είμαστε δυνάμει όλοι πρόσφυγες. Αναφερόμενοι σε αυτούς που χάθηκαν, τιμούμε τη μνήμη τους και δίνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κάποια στιγμή θα σταματήσουν.
-Βλέπετε στοιχεία του χαρακτήρα σας που να εξηγήθηκαν μετά την επαφή σας με τα ”Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν;
Η Ανζέλ με συγκινεί, με κάνει να νιώθω πάλι παιδί, με πονά το δράμα της. Ο τρόπος που βλέπει τον πόλεμο μέσα από τα παιδικά της μάτια με κάνει να νιώθω ότι σε κάθε παράσταση ακροβατώ σε μια κλωστή.
– Ξεκινήσατε στην τηλεόραση με την μεγάλη επιτυχία “Λόγω τιμής”. Τελικά θα επιστρέψει 20 χρόνια μετά;
Αυτό θα ήταν η ευχή μου, υποθέτω και η ευχή του κοινού. Τα πράγματα είναι σε διαδικασία ζύμωσης και ελπίζω να δούμε τους ήρωες του «Λόγω τιμής» 20 χρόνια μετά.
– Σας λείπει η τηλεόραση;
Με ρωτάτε σε μία στιγμή που η εμμονή μου περιορίζεται στην Ανζέλ Κουρτιάν και που όλο μου το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη παράσταση. Στόχος μου είναι να την ταξιδέψω και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
– Στον καιρό της κρίσης τι θεωρείτε μεγαλύτερο κακό, να μην χτυπήσει το τηλέφωνο για δουλειά ή να πείτε “ναι” σε μια δουλειά που δεν σας εκφράζει;
Και οι δύο είναι πολύ άσχημες καταστάσεις. Εγώ έχω την τύχη να ταξιδεύω ψυχή τε και σώματι με «την παράσταση της καρδιάς μου», όπως την αποκαλώ. Δεν μπορώ να δεχτώ καμία πρόταση που δεν μπορώ να την υπερασπιστώ.
– Είστε αισιόδοξη γενικότερα για το μέλλον;
Δύσκολη ερώτηση και πιο δύσκολη η απάντησή της. Σαν καλλιτέχνις όμως δεν μπορώ παρά να αισιοδοξώ ότι το μαύρο τούνελ κάποια στιγμή θα έχει φως στο βάθος του.
Για δεύτερη και τελευταία μέρα η παράσταση
Η παράσταση “Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν“ θα παρουσιαστεί για δεύτερη μέρα σήμερα στο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης (Οδός 1821, αρ. 10).
Συντελεστές:
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου-σκηνοθεσία: Χριστίνα Αλεξανιάν, φωνή-ούτι: Haig Yazdjian, βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Καρασαββίδης, σκηνικά-κοστούμια:Μυρτώ Καραπιπέρη, μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη, φωτογραφία: Δημήτρης Καλογερής.