Με τα… δύσκολα αρχίζει το 2020 για το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το οποίο αναμένεται, εκτός απροόπτου, για πρώτη φορά να συνεδριάσει την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο του πρώτου συμβουλίου του έτους, έρχονται δύο «καυτά» θέματα, τα οποία μάλιστα αποκτούν ιδιαίτερη σπουδαιότητα εξαιτίας των εξελίξεων που δρομολογούνται τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο όμως και στο εξωτερικό.
Αφενός, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για τους Περιβαλλοντικούς Όρους επί του Σχεδίου Αξιοποίησης της πρώην Αμερικανικής Βάσης στην περιοχή των Γουρνών. Ενώ όμως, όλες τις προηγούμενες φορές το θέμα περιστρεφόταν γύρω από την προσβασιμότητα ή όχι των πολιτών, αλλά και το αν και κατά πόσο θα δημιουργηθεί μια κλειστή και απροσπέλαστη δομή, τώρα λαμβάνει άλλες προεκτάσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται καν, ούτε με το ενδεχόμενο ή όχι δημιουργίας καζίνο στο χώρο της πρώην βάσης.
Η γνωμοδότηση της ερχόμενης εβδομάδας σχετίζεται εν πολλοίς με την προσπάθεια που επιχειρείται από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δημιουργήσει στην περιοχή και συγκεκριμένα στο χώρο του Πεδίου Βολής Γουρνών μια κλειστή δομή υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή από το σημείο που προγραμματίζεται μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Κρήτη, η Πολιτεία σκοπεύει να δημιουργήσει μια δομή, η οποία αμέσως και μόνο με την ύπαρξη της, υποβαθμίζει το συνολικότερο αναπτυξιακό μίγμα, αλλά και τον σχεδιασμό που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση του τουρισμού στο Δήμο Χερσονήσου και την απεμπόληση του μοντέλου τουριστών που έρχονται μόνο για το αλκοόλ και το ξενύχτι.
Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται κατανοητό πως εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου θα τεθούν όλες οι προεκτάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει εκπροσώπηση στο Συμβούλιο και από το Δήμο Χερσονήσου, ο οποίος κι έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την κάθετη αντίδραση του στη δημιουργία μιας κλειστής δομής.
Ούτως ή άλλως όμως, το γεγονός πως η ίδια η κυβέρνηση προχωρά σε ενέργειες υποβάθμισης της περιοχής, θα αποτελέσει πεδίο συζήτησης και τοποθετήσεων, αφού εκ της φύσεως του, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει πολλές προβληματικές.
Ένα ακόμα φλέγον θέμα, το οποίο πρόκειται να απασχολήσει το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο της χρονιάς, σχετίζεται με την έκφραση γνώμης για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης. Εκτός από τις ήδη εκφρασμένες γνώμες εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου και τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει διαχρονικά, η συγκεκριμένη γνωμοδότητση αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση, με δεδομένη την τεράστια προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά και τις βλέψεις που έχει νότια της Κρήτης.
Τα νέα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν πεδίο συζήτησης, αφού πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να εκφράσει μια γνώμη, όχι μόνο σε σχέση με τη συμφωνία ή διαφωνία του για μια τέτοια επένδυση, αλλά και αναφορικά με το πώς η όποια απόφαση θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, τα διεθνή γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο με πρώτο «φασαριόζο» την Τουρκία.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι δύο γνωμοδοτήσεις δεν θεωρούνται ούτε εύκολες, αλλά ούτε και τυπικές, αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο ως Σώμα, καλείται να λάβει μια απόφαση, η οποία ούτως ή άλλως θα μείνει χαραγμένη στη σύγχρονη ιστορία, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει προς το παρόν πώς θα εξελιχθεί.