Δυο νέες δικογραφίες εστάλησαν στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου αυτή τη φορά να διερευνηθεί η αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας.
Τα νέα στοιχεία που έχουν φτάσει στα χέρια των ελληνικών δικαστικών αρχών από την Ελβετία και την Κύπρο και αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και τη μεταβίβαση του πολυσυζητημένου ακινήτου του πρώην υπουργού στη Σύρου ενδεχομένως να δώσουν νέα διάσταση στην υπόθεση, με τη Βουλή να καλείται τώρα να αποφανθεί αν η αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί.
Στην περίπτωση που η Βουλή καταλήξει στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο αδίκημα δεν διαπράχθηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του θα ανάψει το «πράσινο φως» στην τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου να ερευνήσει το ενδεχόμενο να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή στο τέλος του μήνα κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα το ποσό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημία του δημοσίου εκτιμάται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Στο κατηγορητήριο φέρεται να καταγράφονται οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» μέσω off shore εταιρειών αλλά και δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών που λειτούργησαν ως «πλυντήριο». Τα χρήματα, σύμφωνα με την κατηγορία, κινήθηκαν κυρίως μέσω ελβετικών τραπεζών και εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι με μέρος των χρημάτων αγοράστηκε χρυσός και ασήμι. Στόχος ήταν να χαθούν τα ίχνη του χρήματος ωστόσο, σύμφωνα με την κατηγορία, τελικοί αποδέκτες είναι ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του.