Στην συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Σε σκληρή κόντρα Δένδια – Τσαβούσογλου εξελίχθηκαν οι δηλώσεις των δύο Υπουργών μετά τη συνάντησή τους

Πριν ακόμα εισέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει μέσα από διαρροές να εννοηθεί πως την Τουρκία την περιμένει μια πολύ μεγάλη έκπληξη.

Στην αρχή κάποιοι πίστεψαν πως πρόκειται απλά για μια τυπική συμφωνία σε ένα ήσσονος σημασίας θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο θα ανακοινώνονταν με «δάφνες» στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να υποθέσει πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα τολμούσε μέσα στην Τουρκία να ανοίξει όλα τα φλέγοντα θέματα και να καυτηριάσει, με τον πιο εμφατικό μάλιστα τρόπο, όλες τους τουρκικές προκλητικότητες των τελευταίων μηνών.

Η αρχή πάντως των δηλώσεων δεν προμήνυε σε τίποτα το τι θα επακολουθούσε, αφού οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις σε ένα ήρεμο κλίμα.

Από τη στιγμή όμως που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών άρχισε να «πυροβολεί» υπενθυμίζοντας στον Τούρκο ομόλογο του πως η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε έντονες αναφορές και στις υπερπτήσεις των τούρκικων μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, με τον Έλληνα Υπουργό να τονίζει πως «δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήκωσε το γάντι τονίζοντας πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα», με τον Τούρκο Υπουργό να χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία».

Για τη διευθέτηση των διαφωνιών μας θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας, είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε από την πλευρά του ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή προκλητικών ενεργειών, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ’ όσον η Τουρκία το επιθυμεί» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός με την επισήμανση ότι «όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους». Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για παραβατικές ενέργειες.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο θέμα των 12 μιλίων ως τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ τόνισε πως το λεγόμενο  «τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας».

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας υποστηρίζοντας πως μια υπαναχώρηση της Τουρκίας θα βοηθούσε συνολικά.

«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω στον φίλο μου Μεβλούτ την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και να προετοιμάσουμε την συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» υποστήριξε καταληκτικά ο Υπουργός για να χαλαρώσει κάπως το κλίμα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θέλησε να αναχαιτίσει την «επίθεση» του Έλληνα ομολόγου του, υποστηρίζοντας ότι «δεν έκανε καμία δήλωση προκλητική ή αρνητική για την Ελλάδα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» υποστήριξε για να προσθέσει:

«Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για πους μπακ 80.000 προσφύγων και μεταναστών, με το Νίκο Δένδια να τονίζει πως «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Στη συνέχεια πήρε για τρίτη φορά το λόγο ο Τσαβούσογλου για να πει ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και ότι η Τουρκία εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

Η ένταση ήταν τέτοια που ο Έλληνας Υπουργός είπε καταληκτικά ότι «ελπίζει η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά» με τον Τούρκο ομόλογο του να απαντά πως η «αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».