Στα ερωτήματα «πώς δημιουργούνται τα άστρα» και «πώς εξελίχθηκε το πρώιμο Σύμπαν» επιχειρεί να απαντήσει η δρ Γεωργία-Βιργινία Πανοπούλου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), η οποία είναι ανάμεσα στους 24 νέους επιστήμονες που επέλεξε η NASAγια να χορηγήσει υποτροφία στο πλαίσιο του υψηλού κύρους προγράμματος NASAHubbleFellowshipProgram.
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στις ΗΠΑ, απόφοιτος του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, η οποία συνέχισε για σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου έλαβε το διδακτορικό της, μιλά στην «Π» για τη σημαντική διάκρισή της.
«Στόχος της έρευνάς μου είναι να κατανοήσει το μαγνητικό πεδίο στα νέφη αυτά, μέσα από νέες μεθόδους παρατήρησης τις οποίες θα μπορέσω να αναπτύξω με την υποτροφία της NASA», εξηγεί.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:
Ποιος είναι ο στόχος της έρευνάς σας;
«Ερευνώ το υλικό που γεμίζει τον χώρο ανάμεσα στα αστέρια στον Γαλαξία μας. Αυτό το “μεσοαστρικό” υλικό, που απαρτίζεται κυρίως από αέριο υδρογόνο, σχηματίζει τεράστια σύννεφα.
Όπως τα σύννεφα στη Γη, έτσι και αυτά τα διαστημικά νέφη έχουν ποικίλες μορφές και ιδιότητες. Η κατανόηση των νεφών αυτών σχετίζεται με μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα στην Αστροφυσική: Από το πώς δημιουργούνται τα άστρα μέχρι το πώς εξελίχθηκε το πρώιμο Σύμπαν».
Όμως, η κατανόηση της ζωής των μεσοαστρικών νεφών περιπλέκεται από μία αόρατη δύναμη, αυτήν του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία. Στόχος της έρευνάς μου είναι να κατανοήσει το μαγνητικό πεδίο στα νέφη αυτά, μέσα από νέες μεθόδους παρατήρησης τις οποίες θα μπορέσω να αναπτύξω με την υποτροφία της NASA».
Τι σημαίνει για εσάς το γεγονός ότι ξεχωρίσατε από τη NASA και επιλεγήκατε για τη συγκεκριμένη υποτροφία;
«Η υποτροφία αυτή με γεμίζει με χαρά και ενθουσιασμό! Μου δίνεται η ευκαιρία να διεξαγάγω την έρευνα που πρότεινα σε ένα πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο.
Επιπλέον, παίρνω δύναμη από το γεγονός ότι η έρευνα αυτή κρίθηκε αρκετά σημαντική από τη NASAώστε να χρηματοδοτηθεί με την υποτροφία Hubble.
Τέλος, νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που ήταν κομβικοί στην ερευνητική μου πορεία, τους κ. καθηγητές Κώστα Τάσση (Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και TonyReadhead(Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια – Caltech)».
Ποια είναι τα εφόδια που σας προσέφερε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη μετέπειτα πορεία σας;
«Οι σπουδές μου στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με εφοδίασαν με απαραίτητα στοιχεία για την πορεία μου στην έρευνα: γερές βάσεις στη Φυσική, εμπειρία στην επιστημονική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και τριβή με τεχνολογίες αιχμής διαθέσιμες από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας
. Ίσως η πιο σημαντική προσφορά του Πανεπιστημίου Κρήτης για μένα ήταν η δυνατότητα να εισαχθώ στην έρευνα, να εξασκήσω την εφαρμογή της κριτικής σκέψης και την επιστημονική μέθοδο, μέσα σε ένα περιβάλλον που υποστήριζε τις προσπάθειές μου».
Η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα της Αστροφυσικής;
«Η ευρεία ερευνητική δραστηριότητα των επιστημόνων από την Ελλάδα άπτεται των πιο σημαντικών εξελίξεων στον τομέα της Αστροφυσικής.
Οι διεθνείς συνεργασίες, οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους, οι επιτυχίες στη διεκδίκηση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αναδεικνύουν την ποιότητα της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα».