ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών ατόμων (δύο ημεδαπών και ενός αλλοδαπού), για απάτη και νοθεία τροφίμων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων «οι οποίες διαφήμιζαν και προωθούσαν με απατηλό τρόπο παράνομα προϊόντα αδυνατίσματος».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μέσω 4 ιστοσελίδων, διαφημίζονταν και προωθούνταν προϊόντα αδυνατίσματος, με την παρουσίαση ψευδών στοιχείων αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από διαδικτυακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα προϊόντα αδυνατίσματος, πέρα από τη διαφήμιση και προώθησή τους μέσω των 4 ιστοσελίδων, διατίθεντο προς πώληση σε μία εξ αυτών και σε έξι ακόμη ιστοσελίδες, οι οποίες παρείχαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και ακολούθως να παραλάβουν τα προϊόντα με αντικαταβολή.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως στη μία ιστοσελίδα γινόταν παραπλανητική χρήση των σημάτων-λογοτύπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, προκειμένου να πεισθούν οι καταναλωτές για την υποτιθέμενη νομιμότητα-γνησιότητα του προϊόντος.

Κατόπιν αλληλογραφίας με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προέκυψε ότι τα προϊόντα-σκευάσματα δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό και πως η διάθεσή τους στην ελληνική επικράτεια είναι παράνομη καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και σύνθεσης. Ως εκ τούτου είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι για ένα από αυτά έχουν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις από τον Ε.Ο.Φ., με τις οποίες γνωστοποιείται στους καταναλωτές να μην προβαίνουν στην αγορά του.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και με εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου και ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των στοιχείων 3 ατόμων ως διαχειριστών, κατά περίπτωση, των 5 ιστοσελίδων.

Για δύο από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες διαπιστώθηκε πως έχουν κατοχυρωθεί μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ανώνυμης κατοχύρωσης ονομάτων χώρου του διαδικτύου, με έδρα χώρες του εξωτερικού.

Ακολούθως από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.