ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ: Νέες θεραπείες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και στον μεταστατικό καρκίνο

Πολλά και καλά χρόνια ζωής έχουν πλέον  μπροστά τους πάρα πολλοί ογκολογικοί ασθενείς, ακόμη κι εκείνοι που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο χάρη στις νέες θεραπείες που υπάρχουν.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αν σκεφθούμε ότι σήμερα στο νησί παρακολουθούνται περίπου 10.000 ασθενείς με καρκίνο και το 20%-35% των βιοψιών που γίνονται δείχνουν κακοήθεια, σύμφωνα με τα παθολογοανατομικά τμήματα των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Με αφορμή το συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας που οργανώνεται στο Ηράκλειο, ο καθηγητής ογκολογίας και διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Μαυρουδής μας είπε ότι πλέον στους περισσότερους ασθενείς πρέπει να γίνεται ανάλυση γονιδίων για να προχωρήσει ο γιατρός σε εξατομικευμένη θεραπεία που έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον άρρωστο.

Ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής
Οι νέες θεραπείες προσφέρουν ζωή στους ασθενείς, λέει στην “Π” ο καθηγητής Ογκολογίας Δημήτρης Μαυρουδής

«Εδώ στην Κρήτη έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις σύγχρονες θεραπείες που υπάρχουν διεθνώς», επισήμανε ο καθηγητής στην «Π»,  σημειώνοντας ότι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «τρέχουν», παράλληλα με κέντρα του εξωτερικού, πολλές ερευνητικές δοκιμές με τη συμμετοχή 40-50 ασθενών από την Κρήτη για πειραματικά φάρμακα που αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού,  του παχέος εντέρου, του στομάχου, του μελανώματος. Ο κ. Μαυρουδής τόνισε ότι όταν ο καρκίνος δεν είναι μεταστατικός, ο σκοπός είναι η πλήρης ίαση του ασθενούς, αλλά ακόμη κι όταν κάνει μεταστάσεις, οι σύγχρονες θεραπείες του επιτρέπουν να ζήσει πολλά και καλά χρόνια, χωρίς να υποφέρει.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.  Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.

Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει, τι ακριβώς  συμβαίνει με την υγεία του;

Ο ογκολόγος πιστεύει ότι αυτό είναι το σωστό, γιατί όταν έχει την συνολική εικόνα της κατάστασης,  μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τον γιατρό του στο θεραπευτικό σχήμα.

Όμως, όπως αναφέρει, υπάρχουν  αρκετοί ασθενείς που δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι νόσησαν και αφήνουν τις αποφάσεις στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Πώς θα έχουμε 30%-40% λιγότερες πιθανότητες  να νοσήσουμε

«Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να νοσήσουμε, όσο η αλλαγή του τρόπου της ζωής μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι έχουμε 30%-40% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε αν δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε, αποφεύγουμε την παχυσαρκία, ασκούμαστε και ακολουθούμε υγιεινή διατροφή.  Είναι 5 απλά πράγματα, που όμως κάνουν την τεράστια διαφορά» είπε ο καθηγητής.