Δημήτρης Ήμελλος: «Χάρισε στο κοινό αξέχαστες ερμηνείες γεμάτες ανθρωπιά και υποδόριο χιούμορ»

Ανακοινώσεις για την πρόωρη απώλεια του σπουδαίου Δημήτρη Ήμελλου εξέδωσαν το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Εθνικό Θέατρο.

Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ αναφέρει: «Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετάμε τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Ήμελλο που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών. Η σπάνια σκηνική του προσωπικότητα χάρισε στο κοινό αξέχαστες ερμηνείες γεμάτες ανθρωπιά, υποδόριο χιούμορ και ποιητική ένταση.

Ο Δημήτρης με το πλούσιο ταλέντο του κατάφερε να πλάσει με εντελώς ιδιοσυγκρασιακό τρόπο πολύπλευρους χαρακτήρες σε όλες τις παραστάσεις όπου συμμετείχε, αφήνοντας το ανεξίτηλο ίχνος του στη μνήμη μας.

Οι ερμηνείες του στις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Πέρσες (σε σκηνοθεσία Ντιμίτερ Γκότσεφ, 2009), Αντιγόνη, Τόκος και Αμφιτρύων (σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, 2006, 2010 και 2012 αντίστοιχα), Μήδεια (σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2003), Οι Κορυδαλλοί της Πλατείας Αμερικής (ραδιοφωνικό έργο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού, 2020), Αίαντας (σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, 2022) άφησαν αποτύπωμα στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Αντίο αγαπημένε!».

Από την πλευρά του το Εθνικό Θέατρο σημειώνει: «Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλης Πουλαντζάς, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Έρση Πήττα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος και ολόκληρη η οικογένεια του Εθνικού Θεάτρου αποχαιρετούν με βαθιά θλίψη τον Δημήτρη Ήμελλο.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας στο σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Χέιφιτς.

Η πορεία του συνδέθηκε με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, της οποίας υπήρξε μέλος από το 2001 έως το 2007 συμμετέχοντας σε εμβληματικές παραστάσεις (Σαίξπηρ, «Αγάπης αγώνας άγονος», Αύγουστος Στρίντμπεργκ «Όνειρο», Φιόντορ Ντοστογέφσκι «Ο Ηλίθιος», «Αυτό που δεν τελειώνει: Ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα») υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Υπεύθυνου της Πειραματικής Σκηνής Στάθη Λιβαθινού.

Στη μακρόχρονη πορεία του συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες του θεάτρου ανάμεσα στους οποίους οι Γιάννης Χουβαρδάς, Λευτέρης Βογιατζής, Ρούλα Πατεράκη, Ντιμίτρι Γκότσεφ, Τσεζάρις Γκραουζίνις. Το 2001 έγινε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη Φρεναπάτη, ενώ το 2005 απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος».

Αφοσιώθηκε και στη διδασκαλία της θεατρικής τέχνης. Δίδαξε υποκριτική, αυτοσχεδιασμό, και σκηνικό λόγο σε δραματικές σχολές (Εθνικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Ωδείο Αθηνών, Αρχή, Πειραϊκό Σύνδεσμο).

Σημαντικό, επίσης, ήταν το υποκριτικό του αποτύπωμα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, το οποίο υπηρέτησε με επιμονή, εργατικότητα και συνέπεια. Θα τον θυμόμαστε για την ευαισθησία, την ευρυμάθεια, το χιούμορ και τη βαθιά αγάπη του για το θέατρο και τους ανθρώπους του.

Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά του».