Ο συντονισμός και ο έλεγχος της ΔΑΟΕ, που προβλέπεται να αφομοιώσει και την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αναλαμβάνει τις μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου, απάτης και φοροδιαφυγής, θα γίνεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την ευελιξία, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα.
Η έδρα της θα είναι στην Αττική, αλλά θα υπάρξει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα Εφετών. Οι υπάρχουσες Υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, θα επιλαμβάνονται πλέον μόνο των υποθέσεων που δεν έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα.
Κάτω από την ομπρέλα της νέας Υπηρεσίας εντάσσονται οι αρμοδιότητες των Υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Δίωξης Ναρκωτικών και Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, οι οποίες καταργούνται από την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Για την ίδρυση της νέας ΔΑΟΕ, που θα λειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως με την έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε στη σύσταση του «ελληνικού FBI» προκειμένου «να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο αποτελεί σημαντική απειλή για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους κρατικούς θεσμούς και την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι οι εγκληματικές ομάδες εμφανίζουν πλέον διεθνικά χαρακτηριστικά και άμεση προσαρμοστικότητα προς τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, τα δε εγκληματικά δίκτυα αναπτύσσονται σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο».