Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο βορειοανατολική Αττική άσκησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.
«Ξέρετε ποιο είναι το εύκολο μπαλάκι; Να έχεις 700 πυροσβέστες και 50.000 αστυνομικούς. Αυτό είναι το εύκολο μπαλάκι. Να μην υπάρχει η Πολιτική Προστασία, οργανωμένη ως κρατικός θεσμός, κάτω από την ευθύνη ενός υπουργείου, με τους υπαλλήλους της, με τα μέσα της και με τους με τους μόνιμους υπαλλήλους, με την εκπαίδευση. Αυτό δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα υπουργείο το οποίο από κάτω δεν έχει τίποτα. Δεν υπάρχει ένας κάθετος μηχανισμός, ιεραρχικά δομημένος, ο οποίος με οργανωμένο τρόπο να αντιμετωπίζει τα πράγματα, που να έχει μέσα μόνιμο προσωπικό, υπαλλήλους, υδροφόρες, αεροπλάνα κτλ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενιαία δομή σε αυτό το πράγμα. Αυτό βεβαίως είναι η δική μου γνώμη και είναι και άποψη πολλών δυνάμεων» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, o Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου.
«Και στην ΚΕΔΕ έχουν εκφραστεί κατ’ επανάληψη ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να χειρίζονται, ας πούμε με συμβασιούχους, δεν μπορούν να τα χειρίζονται οι δήμοι. Χρειάζεται μια κρατική δομή, η οποία, ας πούμε με έναν ιεραρχημένο τρόπο να το κάνει. Η άλλη λύση είναι να τα παραχωρήσουμε όλους τους Δήμους ή στις Περιφέρειες, να δώσουμε τα χρήματα, να δώσουμε το μόνιμο προσωπικό, να δώσουμε τα μέσα και να δομηθεί σε τοπικό πλέον επίπεδο το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Ή τον έναν δρόμο ή τον άλλον να τραβήξεις αποδεκτό. Αυτή τη στιγμή δεν ακολουθούμε κανένα δρόμο».
«Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι μια κατάσταση, όπου μαυρίζει η ψυχή του ανθρώπου βλέποντας ένα δάσος καμένο και σπίτια μέσα σ’ αυτό το δάσος με μεγαλύτερες ή μικρότερες ή και ολικές καταστροφές, περισσότερα από 10 σπίτια και περισσότερες ίσως και από 10-12 επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή του νεκροταφείου, την εκτός σχεδίου που ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι μιας και σε αυτό το κομμάτι περίπου του νεκροταφείου υπήρχαν πάρα πολλοί αποθηκευτικοί χώροι, επιχειρήσεις με υλικά οικοδομής, με χρώματα, με προπάνιο, με αυτοκίνητα, με υγραέριο και πολλά ακόμα» Όπως και επισήμανε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ
«Από χθες το βράδυ δεν υπάρχει φωτιά. Υπάρχουν κάποιες μικρό-εστίες, υπήρχαν όλη τη νύχτα, κάποιες μικρό – εστίες τις οποίες αντιμετώπιζε η πυροσβεστική και οι υδροφόρες του Δήμου που ήταν από την πρώτη στιγμή. Από το μεσημέρι που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία ήμασταν επάνω. Όσον αφορά την καταγραφή των καταστροφών, η επίσημη θα ξεκινήσει αύριο. Έχουμε τα στοιχεία τα δικά μας και από εκεί και πέρα οι πολίτες θα κληθούν από αύριο να καταθέτουν τα αιτήματά τους σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η νομική διαδικασία. Να καταθέτουν δηλαδή τα αιτήματα για να ξεκινήσουν αμέσως οι αυτοψίες από τη μεριά του υπουργείου σε ότι αφορά τα κτίρια και από τη μεριά του δήμου σε ό, τι αφορά την οικοσκευή».
Σχετικά με το τι πιστεύει πως ήταν αυτό το οποίο πήγε στραβά «Όλα πήγαν στραβά. Διότι, αν μία φωτιά δεν κατασβεστεί στην αρχή της και στις πρώτες ώρες μετά δεν πιάνεται η φωτιά. Εμείς μέχρι τις 12 ώρα, το μεσημέρι θεωρούσαμε ότι η φωτιά-σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας-πηγαίνει προς την Καλλιτεχνούπολη, από εκείνη τη μεριά. Έγινε μία αναζωπύρωση στη Νέα Πεντέλη και πέρασε απέναντι τη λεωφόρο Πεντέλης-για όποιον ξέρει την περιοχή, από την μεριά δηλαδή της Μονής, πέρασε απέναντι την λεωφόρο Πεντέλης και έπεσε μέσα στη χαράδρα της Νέας Πεντέλης, όπου μετά ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει και στο Χαλάνδρι (…)».
Πηγή: www.rosa.gr