Η δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφαση επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της Παρασκευής, τελικά η συνεδρίαση διεκόπη για τη Δευτέρα

Χθες ολοκληρώθηκαν μετά από δύο ημέρες οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους και το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινωθεί η απόφασή του επί των σχετικών αιτημάτων των κατηγορουμένων, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όσο και τις δύο προηγούμενες, οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έριξαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τα τελευταία τους νομικά όπλα για να μειώσουν τις ποινές, με τους συνηγόρους τους να επικαλούνται εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Η διήμερη μάχη που έγινε για τα ελαφρυντικά καταδεικνύει πόσα σημαντικά είναι για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, αφού και την ποινή τους μπορεί να μειώσουν αλλά και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Για τον «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής μάλιστα, η υπεράσπισή του -επιχειρώντας να πείσει το δικαστήριο για να έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση- ζήτησε τρία ελαφρυντικά, αυτό του σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε στο… κοινοβουλευτικό και κοινωνικό του έργο, στη συγγραφή βιβλίου και εκφράστηκε με επικριτικό και άθλιο τρόπο για τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί την πρώτη ημέρα της έκδοσης της απόφασης έξω από το δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν έξω και φωνάζανε».

«Η γενναιοψυχία της εισαγγελέως αποδείχθηκε δύο φορές: από την πρότασή της επί της ενοχής και σήμερα με τις προτάσεις τις για τα ελαφρυντικά. Περιθωριακές ομάδες, ΛΟΑΤΚΙ και αναρχικοί που καίνε την Αθήνα μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο για να επιβάλουν την κρίση τους. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα κινδύνευσε μόνο μία φορά. Από το ΚΚΕ. Όταν ορισμένοι περήφανοι Έλληνες, την προστάτευσαν. Δε φτάνει ότι ήρθε στην αίθουσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά βγήκε και στον κ. Μπογιόπουλο και ζήτησε να τιμωρηθεί η εισαγγελέας. Αυτοί που ορκίζονταν πολιτικά στο δικαστήριο επειδή ήταν άθεοι κατηγορούσαν τον Μιχαλολιάκο ως άθεο αν και έχει παντρευτεί χριστιανικά. Οι άθεοι, έλεγαν άθεο τον χριστιανό. Είδαμε κάποιους γραφικούς βουλευτές να γράφουν σε χαρτιά «δεν ειναι αθώοι». Πόσο πιο γελοίοι θα μπορούσαν να γίνουν; Οι γενναίοι εισαγγελείς αναδεικνύονται εκεί (δείχνει την έδρα). Δεν αναδεικνύονται στην κ. Κοσιώνη» είπε ο κ. Μιχαλόλιας.

Συνήγορος Μίχου: «Τον Ιούνιο του 2015 η Δημοκρατία στην Ελλάδα πράγματι κινδύνευσε μέσα από την πραξικοπηματική ενέργεια του τότε υπουργού Οικονομικών που ακόμη βρίσκεται στη Βουλή, με την προστασία του τότε πρωθυπουργού που ομολόγησε ότι δεν κατάλαβε τι έκανε».

Συνήγορος Παναγιώταρου: «Η Δικαιοσύνη καταρρακώθηκε αφού δύο πολιτικοί αρχηγοί τσακώνονται για το ποιος από τους δυο εξέδωσε την απόφαση. Είναι τα ονόματά σας στη σύνθεση του δικαστηρίου ή προεδρεύουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης;».

Συνήγορος Μπαρμπαρούση: «Ετρώθη η Δημοκρατία επειδή μια φωνή ακατέργαστη που προήρχετο από την κοινωνία, με τα ψεγάδια της, που είχε λόγο που δεν ανεχόμαστε από πολιτικό κόμμα, αλλά δεχόμαστε από τον διπλανό μας στο καφενείο και την ταβέρνα, τελικά έπαψε να υπάρχει. Και γι’ αυτό χαίρονται οι “δημοκράτες;”».

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια, ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Οι ποινές

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά τον λόγο θα λάβει  η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Το σημείο αυτό της διαδικασίας είναι κρίσιμο, καθώς οι δικαστές μετά πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Για να αποφασίσουν όμως επί των αναστολών, θα πρέπει πρώτα να ακούσουν και πάλι την πρότασης της εισαγγελέως της έδρας αλλά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης για το θέμα αυτό. Πρόκειται για μια μαραθώνια διαδικασία.

Πάντως, έχει αξία να αναφερθεί πως ουδείς από τους καταδικασθέντες βουλευτές δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπούνται όλοι από τους δικηγόρους τους, ως έχουν το δικαίωμα από το νόμο. Πάντως, η έδρα όταν ανακοινώσει την απόφασή της για τις ποινές έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή όσων κρίθηκαν ένοχοι στο δικαστήριο και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Ακόμη, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με παρεμπίπτουσες αποφάσεις του θα αποφανθεί για τα κατασχεθέντα, εγγυήσεις, κ.ά – ζητήματα που αφορούν σε όσους έχουν καταδικασθεί. Αφού ανακοινωθούν και αυτές οι αποφάσεις τότε και μόνο τότε η πρόεδρος της έδρας θα πει το «λύεται η συνεδρίαση». Δηλαδή, να ανακοινώσει το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.